Περιοδικο

Το Intellectum είναι μια ετήσια έκδοση περιοδικού στοχασμού με άρθρα, μελέτες, εισηγήσεις, συνεντεύξεις και διηγήματα. Ξεκίνησε τη κυκλοφορία του το 2006 από την Επιστημονική Ομάδα Intellectum και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα τεύχη. Αρχισυντάκτης του περιοδικού είναι ο Βίκτωρ Τσιλώνης. Τον Δεκέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το 8ο τεύχος του περιοδικού. Η έντυπη έκδοση είναι στα Ελληνικά ενώ η ηλεκτρονική είναι δίγλωσση, με πολλά άρθρα και συνεντεύξεις να είναι διαθέσιμα στα Αγγλικά.

Είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine στο οποίο συμμετέχουν 79 από τα καλύτερα περιοδικά λόγου της Ευρώπης. Τα άρθρα του καταχωρούνται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως το Copernicus Index και η Digital Open Access Journals.

Στο περιοδικό έχουν αρθρογραφήσει παγκοσμίας ακτινοβολίας προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Γέιλ, Richard S. Levin, ο ομότιμος καθηγητής ποινικού δικαίου του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Andrew von Hirsch και ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πρίνστον και πρώην αντιπρύτανης της Χαϊδελβέργης, Άγγελος Χανιώτης.

Σε κάθε τεύχος του περιοδικού φιλοξενείται μακροσκελής συνέντευξη με μια εξέχουσα προσωπικότητα. Ετσι έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο συνεντεύξεις με την πρώην Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Carla Del Ponte, με τον παγκοσμίου φήμης πολιτικό επιστήμονα Ernesto Laclau, τον φιλόσοφο David Oderberg, την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Sue Black, τον Σκωτσέζο συγγραφέα Paul Johnston, τον καθηγητή πολιτικής επικοινωνίας Richard Katula, τον διάσημο καθηγητή διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων William Schabas και τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.

Μενού