Η Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα

Περίληψη: Η αρχαία λυρική ποιητική παράδοση προβάλλει την Ελένη ως αιώνιο πρότυπο κάλλους και ταυτόχρονα αιτία του τρωικού πολέμου και των δεινών που προκάλεσε στους Έλληνες. Στην «Ελένη» του Ευριπίδη, ο τραγικός ποιητής αξιοποιεί μια παράδοση, η επινόηση της οποίας ανάγεται πιθανότατα στον ποιητή Στησίχορο ή στον Ησίοδο. Η παράδοση αυτή διαφοροποιείται καθώς συνδυάζει την παρουσία ενός «ειδώλου», της Ελένης στην Τροία, με την παράλληλη απόκρυψη της πραγματικής Ελένης στην Αίγυπτο υπό την προστασία του βασιλιά Πρωτέα. Για χρόνια λοιπόν, Έλληνες και Τρώες μένουν παγιδευμένοι, όπως τελικά αποδεικνύεται, σ’ ένα είδωλο, μια απατηλή εικόνα.

      Η παραλλαγή αυτή της επικής ιστορίας αναδεικνύει την ουσιώδη διαφορά μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που προσδίδει μια ιδιαίτερα επίκαιρη αξία στο έργο σήμερα. Η παρούσα δηλαδή κατάσταση εμφανίζει τους σύγχρονους Αχαιούς παγιδευμένους όχι στα δίχτυα του ειδώλου της ωραίας Ελένης, αλλά στην οφθαλμαπάτη της εξιδανικευμένης ελληνικής χώρας, η οποία ανατροφοδοτείται συνεχώς από την ιδέα ότι τόσο οι λιγοστοί «τυχεροί» άνθρωποι που διαβιούν στην Ελλάδα όσο και ο ίδιος ο ελληνικός τόπος αποτελούν την ελληνική επίγεια εκδοχή τού ουράνιου παραδείσου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum2/ITL02p109112_diaxifismoi_kryonidis_melissas.pdf 

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού