Αρχαιολογία και Φυλακή

Περίληψη: Στη μελέτη αυτή παρουσιάζεται μια εκπαιδευτική δράση αρχαιολογικού περιεχομένου με νεαρούς κρατουμένους της Φυλακής Διαβατών και εθελοντές-φοιτητές της Νομικής. Η εφαρμογή και αξιολόγηση της δράσης αυτής φανερώνει πώς η παροχή ευκαιριών για εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε ομάδες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως οι νεαροί κρατούμενοι, μπορεί να αξιοποιεί γόνιμα τις ποικίλες δεξιότητές τους, υποβοηθώντας την άρση των κοινωνικών στερεοτύπων και προάγοντας το δικαίωμα όλων στον πολιτισμό.

        1. Εισαγωγή

     Στο πλαίσιο του Προγράμματος ≪Δίοδος για την επικοινωνία φοιτητών του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ με νεαρούς κρατουμένους της Δικαστικής Φυλακής Διαβατών≫ που υλοποιεί ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών προσκλήθηκε η ΙΣΤ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) για μια πιλοτική εναλλακτική παρέμβαση στη φυλακή Διαβατών. Η ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια καταβάλλει προσπάθειες να διευρύνει τον κοινωνικό και μορφωτικό ρόλο του μουσείου, προσεγγίζοντας μέσω εκπαιδευτικών δράσεων μαθητές, φοιτητές και ομάδες ατόμων με αναπηρίες, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό, αναλαμβάνοντας την εφαρμογή μιας αρχαιολογικής εκπαιδευτικής δράσης στη φυλακή, έναν από τους κατ’ εξοχήν χώρους κοινωνικού αποκλεισμού. Οι στόχοι, η διαδικασία εκτέλεσης και η αξιολόγηση της δράσης αυτής που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου του 2007 παρουσιάζονται στο παρόν άρθρο, αφού πρώτα καταγράφονται οι ανάγκες της ελληνικής σωφρονιστικής πραγματικότητας που οδήγησαν στον σχεδιασμό του Προγράμματος ≪Δίοδος≫.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum3/ITL03P027051_Arxaiologia_kai_fylaki.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού