Εκκλησία και Φόβος

       H θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αφορμή το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης φανερώνει την ανάπτυξη μιας νομικής ηθικής εντός της εκκλησίας. Καθώς ο θεολογικός της λόγος εξαντλείται σε φοβικά σχήματα (αμαρτία-τιμωρία), η έννοια της αμαρτίας υποβιβάζεται στο επίπεδο της παράβασης ενός θεϊκού νόμου.

     Η εκλογίκευση της θεολογίας, που καθιερώθηκε με τον σχολαστικισμό, απέσπασε την ηθική από την πνευματική ζωή και οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νομικής ηθικής, ενός νομιναλισμού που απομάκρυνε την εκκλησία από την εσχατολογική προοπτική και την εκκοσμίκευσε. Για την χριστιανική μεταφυσική και θεολογία, όμως, εκλογίκευση δεν σημαίνει «παραίτηση από τη λογική σκέψη, τη μεθοδική ορθότητα, την κριτική λειτουργία του νου».3 Αντίθετα σημαίνει πως η εκκοσμικευμένη Εκκλησία προσλαμβάνει ή αναμειγνύεται με κατεξοχήν «κοσμικά» στοιχεία, όπως είναι η εξουσία και ο πλούτος, παραμερίζοντας έτσι βασικές της αρχές,4 αλλά κυρίως τον πνευματικό της λόγο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/articles/issues/intellectum4/ITL04P141143_Ekklisia_kai_fobos.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού