Η Νομική Ανάλυση της Θεσμοθέτησης των Διοδίων

Όταν ένας λαός, ή έστω ένα μέρος αυτού νιώθει ότι αδικείται, αργά ή γρήγορα αντιδρά. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1773, μία ομάδα Αμερικανών πολιτών πέταξε στο λιμάνι της Βοστώνης φορτία βρετανικού τσαγιού, ως ένδειξη αντίδρασης κατά του μονοπωλίου στη μεταφορά τσαγιού από την εταιρία ανατολικών Ινδιών και κατά της φορολόγησης του τσαγιού από τη βρετανική κυβέρνηση. Η πράξη αυτή αποτέλεσε καταλύτη για τη ζύμωση της αμερικανικής επανάστασης.

Σήμερα βλέπουμε στην Ελλάδα ισχυρές αντιδράσεις από μερίδα των πολιτών κατά των διοδίων, που αποτελούν αντικείμενο εξέτασης του παρόντος άρθρου, κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα κ.α. Το αξιοσημείωτο σ’ αυτές τις αντιδράσεις είναι η δυναμικότητα και η συλλογικότητα που παρουσιάζουν. Παρατηρούμε μεγάλες ομάδες πολιτών να επιδίδονται σε πράξεις που ξεφεύγουν από τα όρια της απλής διαμαρτυρίας. Κάποιοι θεωρούν τις πράξεις αυτές παράνομες, άλλοι τις αντιμετωπίζουν ως μία έκφραση πολιτικής διαμαρτυρίας, σαν μια ακόμη «καταστροφή τσαγιού».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/wp-content/uploads/2012/04/ITL08_060066_Nomiki-Analysi-ton-Diodion_Georgios-Panitsas.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού