Παρουσίαση του Περιοδικού Intellectum στον Πολυχώρο Φλοράλ (04.07.2012) – Η Ομιλία

Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η  Τ Ο Υ  I N T E L L E C T U M

Περίληψη:

Το περιοδικό Intellectum συγκαταλέγεται στα καλύτερα περιοδικά λόγου και στοχασμού στην Ευρώπη, είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine  (www.eurozine.com) και καταλογογραφείται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Στοχεύει στη συστηματική  ανάπτυξη του στοχασμού και της κριτικής με εύληπτο, αλλά υψηλού επιπέδου περιεχόμενο, με αξιοκρατικά επιλεγμένα κείμενα από ποικίλα πεδία όπως φιλοσοφία, νομική, πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, κοινωνιολογία, πεζογραφία, ποίηση, καθώς και με μακροσκελείς συνεντεύξεις εξεχουσών προσωπικοτήτων. Πρωτοτυπεί χρησιμοποιώντας στα κείμενά του τα «ηγγλισηνικά», δηλαδή τη γραφή όλων των λατινικών λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες. Διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και σ’ όλο τον κόσμο μέσα από τη δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) διαδικτυακή του σελίδα (www.intellectum. org).

Το περιοδικό Intellectum στοχεύει στη συστηματική ανάπτυξη του στοχασμού, του κοινωνικού προβληματισμού και του επιστημονικού διαλόγου με εύληπτο, αλλά υψηλού επιπέδου περιεχόμενο. Η διεπιστημονική προσέγγιση παράγει μια προστιθέμενη παιδαγωγική αξία, η οποία συμβάλλει στην ανάδειξη νέων τρόπων θέασης της πραγματικότητας και στη θετική αλλαγή νοοτροπίας.
Παράλληλα, το Intellectum στοχεύει στο συνταίριασμα της επιστήμης με τον πολιτισμό. Τα κείμενα αποτελούν την έμπνευση για πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες (σκίτσα-φωτογραφίες). Έτσι, μέσα από συνεργασίες με επιστήμονες, καταξιωμένους επαγγελματίες, συγγραφείς, φοιτητές όλων των βαθμίδων, ποιητές (www.poiein.gr), εικαστικούς δημιουργούς και φωτογραφικές ομάδες (www.stereosis.com), το Intellectum καινοτομεί παρουσιάζοντας επίκαιρα θέματα μ’ έναν άρτιο αισθητικά αλλά εμπεριστατωμένο τρόπο.

 

Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Ε Σ  Ε Ω Σ  Σ Η Μ Ε Ρ Α – 9ο  Τ Ε Υ Χ Ο Σ  

Από το 2006 έως σήμερα έχουν εκδοθεί εννιά τεύχη. Το ένατο τεύχος εκδόθηκε στα τέλη Μαΐου του 2012.

Το 9ο τεύχος του περιοδικού Intellectum (intellectum.org) περιλαμβάνει ένθετο 16σέλιδο της ηλεκτρονικής ποιητικής επιθεώρησης «Ποιείν»  (www.poiein.gr) και διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Πρωτοπορία, ΙΑΝΟΣ, Σαιξπηρικόν, Μπαρμπουνάκης, Σαββάλας, Κεντρί, Ρεντζής, Ραγιάς, Lexis, Πολιτεία, Ναυτίλος, Νέα Εστία, Πατάκης κ.α.) στην τιμή των 6 ευρώ.

Στo νέο 9o τεύχος του περιοδικού Intellectum περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα άρθρο με τίτλο «Μια Ακόμη Μέρα της Μαρμότας στην Ελλάδα» που μεταφράστηκε σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, σουηδικά, γερμανικά & αγγλικά) και έκανε το γύρο της Ευρώπης,  ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ, Ντέιβιντ Όντερμπεργκ με τίτλο «Η Κατάκτηση της Ελλάδας», συνέντευξη με τον πρύτανη του πανεπιστημίου του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο για την ανώτατη εκπαίδευση σε κρίση, μια ομιλία του Κωνσταντίνου Λαπαβίτσα για την καταιγίδα που θα ακολουθήσει μετά την πιθανή έξοδό μας από το ευρώ, τετραλογία διηγημάτων του βραβευμένου νέου συγγραφέα Δημήτρη Τανούδη και μια 16σελιδη ανθολογία ποιημάτων του Ποιείν (www.poiein.gr).

Πάνε σχεδόν δυο χρόνια τώρα που το περιοδικό Intellectum (intellectum.org)  αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την φλεγματική-αντικειμενική του στάση και άρχισε να φιλοξενεί κείμενα που έπαιρναν ευθέως θέση για την οικονομική, πολιτική, θεσμική, κοινωνική και εσχάτως διαπροσωπική κρίση που κατέκλυσε την Ευρώπη και τραντάζει σε οριακό σημείο διάλυσης την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή, μολονότι τότε μας προβλημάτισε πολύ, φαίνεται τώρα να μας δικαιώνει και ιστορικά, αφού πολλά από τα ήδη δημοσιευμένα κείμενα και συνεντεύξεις προέβλεπαν την ολοένα παρατεταμένη και εντεινόμενη κρίση που ακολούθησε.

Στο 9ο τεύχος του Intellectum, μαζί με το καθιερωμένο ποιητικό 16σέλιδο ένθετο του «Ποιείν»  (www.poiein.gr), θα διαβάσετε τα ακόλουθα επίκαιρα κείμενα:

Άλλη μια Μέρα της Μαρμότας στην Ελλάδα

Κάθε μέρα φαίνεται να φέρνει μια ακόμη αυτοκτονία, ένα ακόμη κλείσιμο επιχείρησης, περισσότερους ανέργους και πολύ περισσότερους χαμηλόμισθους. Μετά τη σουηδική, γερμανική και αγγλική έκδοση του άρθρου, ο Βίκτωρ Τσιλώνης παρουσιάζει την πιο επικαιροποιημένη εκδοχή του άρθρου του στα ελληνικά.

Η Κατάκτηση της Ελλάδας

Ο φιλέλληνας καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ντέιβιντ Όντερμπεργκ αναλύει πώς ακριβώς επιτεύχθηκε η οικονομική κατάκτηση της Ελλάδας και προτείνει λύσεις για το μέλλον, την ανεξαρτησία και την ευημερία της χώρας.

Αποπολιτικοποίηση και Δημοκρατικό Έλλειμμα: από την Οικονομική Κρίση στην Κρίση Δημοκρατίας

Η Αθηνά Αυγητίδου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, παρουσιάζει ενδελεχώς την επικίνδυνη μετακύλιση της οικονομικής κρίσης στους δημοκρατικούς θεσμούς

Ευρώ ή Δραχμή: μια Αναπόφευκτη Καταιγίδα

Ο γνωστός καθηγητής οικονομικών Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας αναλύει την πιο πολύπλοκη δομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα από τον εμφύλιο πόλεμο και έπειτα, καθώς και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Η Μεγάλη Ύφεση: η Ολέθρια Οικονομική Πολιτική της Ευρωζώνης και οι Οδυνηρές Επιλογές μας στο Μέλλον

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Γιώργος Δουράκης παρουσιάζει τη Μεγάλη Ύφεση που βιώνουμε από το 2009 και η οποία είναι αντίστοιχη της Μεγάλης Ύφεσης του 1929.

Το Πανεπιστήμιο σε Κρίση – Οι Δυσλειτουργίες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και η Σύγκρουση με την Ελληνική Πολιτεία: Συνέντευξη με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως Βάση της Πολυπολιτισμικής Κοινωνίας

Ο Πολωνός αναπληρωτής καθηγητής και δικαστής Μπάρτοζ Βοζγιεχόφσκι εξετάζει το πώς η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Ο Ρόλος της Ψυχολογίας στις Κοινωνικές Επαναστάσεις

Ο πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ Αντώνης Γαλανόπουλος εξετάζει  το ρεύμα της χειραφετικής ψυχολογίας στη Λατινική Αμερική και την ανάγκη επέκτασής του στην Ευρώπη σήμερα.

Πατρική Περιουσία

Διήγημα της Κατερίνας Χανδρινού

Αυτή τη Νύχτα: Τετραλογία Διηγημάτων του Δημήτρη Τανούδη, συγγραφέα του βιβλίου «Σπασμός»

Το Θαύμα του Συντελεσμένου Χρόνου, Σε Δυο Χώρες Σφαίρα, Οι Εχθροί, Ο Ξένος

Η Θεωρία του Πλεκτού: η τύχη του να γεννιέσαι άνθρωπος

Η αρχιτέκτονας Ελένη Λαλούμη εξετάζει το πόσο τυχερός τελικά  είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε πριν από λίγες δεκαετίες στην Ελλάδα και τι σχέση έχει αυτό το ποσοστό τύχης με μια δική της θεωρία, τη θεωρία του πλεκτού.

Η Αποδόμηση Μιας Πόλης: μια Άλλη Ματιά στο Διπλό Χρυσό Ιωβηλαίο της Πόλης

Ο σχεδιαστής επίπλων Τόμμυ Παπαϊωάννου μιλά γλαφυρά για την κοινωνική ασυνέχεια της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό της σχίσμα, όπως αυτό αποκαλύπτεται μέσα από την πολεοδομία της πόλης.

 

Στο δεύτερο ένθετο του «ΠΟΙΕΙΝ» περιλαμβάνονται:

ΠΟΙΗΜΑΤΑ των: Γιώργου Κεντρώτη, Κώστα Παπαθανασίου, Πέτρου Γκολίτση, Νίκου Βουτυρόπουλου, Παύλου Παρασκευαΐδη & Γιώργου Χαριτωνίδη

και ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ των: Ρόκε Ντάλτον (από Γιώργο Μίχο) & Αντρέι Βοζνιεσένσκι (από Δημήτρη Τριανταφυλλίδη)

 

Ε Ν Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Α   Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α   Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Α

Είναι το μόνο περιοδικό στην Ελλάδα που εφαρμόζει το διεθνώς καθιερωμένο σύστημα της τυφλής αξιολόγησης (double blind peer review), τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή της αξιοκρατίας.

Μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκκολαπτόμενους επιστήμονες, προάγει την ελληνική επιστημονική σκέψη και τη μεταφέρει στο διεθνές φόρουμ (έκδοση άρθρων σε άλλες χώρες και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια).

Προάγει και προστατεύει την ελληνική γλώσσα πρωτοτυπώντας και εφαρμόζοντας πλέον στα κείμενά του τα «Ηγγλισηνικά», δηλαδή τη γραφή όλων των λατινικών λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες (το αντίθετο ακριβώς των Greeklish).

Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκέψης:

1.       Είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine (www.eurozine.com) στο οποίο συμμετέχουν 79 από τα καλύτερα περιοδικά λόγου και στοχασμού της Ευρώπης. Άρθρα και συνεντεύξεις του Intellectum φιλοξενούνται συχνά στην κεντρική σελίδα του Eurozine και διαβάζονται από χιλιάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

2.    Τα άρθρα του  καταχωρούνται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως Copernicus Index  (https://www.indexcopernicus.com/info.php?id=6)  και Digital Open Access Journals [(DOAJ)- www.doaj.org], έχοντας μάλιστα λάβει τη σφραγίδα διασφάλισης ποιότητας Sparc Europe.

3.   Στο περιοδικό έχουν αρθρογραφήσει παγκοσμίας ακτινοβολίας προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Γέηλ, Richard C. Levin, ο ομότιμος καθηγητής ποινικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Andrew von Hirsch και ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πρίνστον και πρώην αντιπρύτανης της Χαϊδελβέργης, Άγγελος Χανιώτης.

4.    Επίσης, σε κάθε τεύχος του φιλοξενείται μακροσκελή συνέντευξη με μια εξέχουσα προσωπικότητα: έτσι έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο συνεντεύξεις με την πρώην Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Carla Del Ponte, με τον παγκοσμίου φήμης πολιτικό επιστήμονα Ernesto Laclau, τον φιλόσοφο David S. Oderberg, την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Sue Black, τον Σκωτσέζο συγγραφέα Paul Johnston, τον καθηγητή πολιτικής επικοινωνίας Richard Katula, τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη, το δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και τον διάσημο καθηγητή διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων  William Schabas.

Επιπλέον, υπάρχει μόνιμη συνεργασία με νέους αξιόλογους εικαστικούς δημιουργούς (Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Λίλα Αγραφιώτη, Χρήστος Σταμπουλής κ.α.),  με το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα πόρταλ ποίησης στην Ελλάδα «Ποιείν» (www.poiein.gr), καθώς και με  φωτογραφικές ομάδες όπως το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) και η Stereosis (www.stereosis.com).

Λειτουργία Μεταφραστικού Τμήματος, το οποίο απαρτίζεται από μέλη της Επιστημονικής Ομάδας Intellectum και εθελοντές και μεταφράζει τα άρθρα της έντυπης έκδοσης στα Αγγλικά για τη δίγλωσση έκδοση του στο διαδίκτυο (intellectum.org). Συνακόλουθα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των άρθρων είναι μεταφρασμένο πλήρως, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες περιλήψεις όλων των άρθρων. Αξίζει να σημειωθεί πως το Intellectum είναι μακράν το πρώτο περιοδικό με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιευμένων άρθρων του πλήρως στα Αγγλικά, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ελληνικό περιοδικό.

Επίσης, το Μεταφραστικό Τμήμα αναλαμβάνει υψηλής ποιότητας  μεταφράσεις και επιμέλειες βιβλίων για άλλους εκδοτικούς οίκους με έμφαση στα πεδία της λογοτεχνίας, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της νομικής, της βιοηθικής κ. ά.

Γ Ι Α  Τ Η  Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α   Μ Ε  Τ Η  Δ Ι Α Δ Ι Κ Τ Υ Α Κ Η  Π Ο Ι Η Τ Ι Κ Η  Ε Π Ι Θ Ε Ω Ρ Η Σ Η  « Π Ο Ι Ε Ι Ν »

Ήμασταν πάντα διστακτικοί απέναντι στην πιθανότητα να υπάρχει ένα ένθετο με ποιήματα στο Intellectum.

Από τη μία πάντοτε το επιθυμούσαμε ενδόμυχα, από την άλλη υπήρχαν οι ακατάβλητες καταβολές του μαθήματος των Νέων ελληνικών στο γυμνάσιο και το Λύκειο αλλά και λόγω του κειμένου του Ρομπέρτο Μπολάνιο που περιήλθε εις γνώση μας λίγους μήνες μόνο μετά το θάνατο του συγγραφέα στη Βαρκελώνη – και ναι, δηλαδή ίσως, μπορεί, να έφταιγε γι’ αυτό και το Ισπανικό ταχυδρομείο.

Ο Μπολάνιο λοιπόν μας έγραψε το παρακάτω κείμενο, το οποίο τονίζω εξαρχής ότι στείλαμε με περίσσιο θάρρος στο Σωτήρη Παστάκα, τον Σπύρο Αραβανή και φυσικά στον ισπανόφωνο Βασίλη Λαλιώτη αμετάφραστο:

Μέσα στον απέραντο ωκεανό της ποίησης διακρίνονται διάφορα ρεύματα: πουστάρες, πούστηδες, πουστάκοι, τρελές, αδελφές, πεταλουδίτσες, νύμφες και θηλυπρεπείς. Τα δυο μεγαλύτερα ρεύματα ωστόσο ήταν οι πουστάρες και οι πούστηδες. Ο Ουώλτ Ουίτμαν, για παράδειγμα, ήταν ποιητής πουστάρα. Ο Πάμπλο Νερούδα, ποιητής πούστης. Ο Ούιλιαμ Μπλέικ πουστάρα, χωρίς αμφιβολία, και ο Οκτάβιο Πας πούστης. Ο Μπόρχες ήταν θηλυπρεπής, μπορεί ξαφνικά να γινόταν πούστης και ξαφνικά απλώς ασεξουαλικός. Ο Ρούμπεν Νταρίο ήταν τρελή, στην πραγματικότητα ήταν η βασίλισσα και το παράδειγμα για τις τρελές. Στη δική μας γλώσσα, προφανώς» διευκρίνισε «στον έξω κόσμο το παράδειγμα εξακολουθεί να είναι ο Βερλέν ο γενναιόδωρος…

Μια τρελή σύμφωνα με τον Σαν Επιφάνιο ήταν πιο κοντά στο φανταχτερό τρελοκομείο και τις ζωντανές παραισθήσεις, ενώ οι πουστάρες και οι πούστηδες περιπλανιούνταν εναλλάξ από την ηθική στην αισθητική και αντιστρόφως…. Το ποιητικό πανόραμα, σε τελική ανάλυση, ήταν κατά βάση η υπόγεια μάχη, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ σε ποιητές πουστάρες και ποιητές πούστηδες για να γίνουν κύριοι της λέξης.»

Δεν λάβαμε ποτέ επισήμως απάντηση από τον Σπύρο Αραβανή ή τον Βασίλη Λαλιώτη.

Τον Μάρτιο του 2011 όμως λάβαμε μια επιστημονική γνωμάτευση από τον Σωτήριο Παστάκα, τον μεθυσμένο ψυχίατρο της παρέας. Η λιτή επιστολή έγραφε:

«Σας διαβεβαιώνω επιστημονικά ότι από τις σοφές διαπιστώσεις του Μπολάνιο εξαιρούνται όλοι οι Έλληνες ποιητές του Ποιείν, η Σοφία Γιοβάνογλου και ο άγνωστος φίλος σας Κωνσταντίνος Μελισσάς».

Η λιτή αυτή επιστολή ήρε αμέσως τις όποιες αμφιβολίες μας και κάπως έτσι ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας. Σήμερα βαδίζουμε πλέον γοργά για το 10ο τεύχος του περιοδικού Intellectum και το 3ο ένθετο Ποιείν. Κανείς μας δεν το μετάνιωσε νομίζω ούτε μια απειροελάχιστη στιγμή.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε τόσο υπομονετικά!

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού