Τελικά υπάρχουν πράγματι ημέρες και εποχές που μπορούν ουσιαστικά να καλύψουν λόγω της ραστώνης, της έλλειψης πληροφόρησης και της αναγκαστικής ομφαλοσκόπησης ένεκα των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων ακόμη και την πιο σπουδαία είδηση.
Ήμουν θυμάμαι έξι χρονών στο μικρό σαλόνι μιας τυπικής ελληνικής επαρχιακής πόλης όταν ο πατέρας μου με χαστούκισε ελαφρά όταν τόλμησα να τον ρωτήσω τι σημαίνει η λέξη ομοφυλόφιλοι. Παρά τα φαινόμενα, πολύ περισσότερο τρομαγμένος παρά οργισμένος, έσπευσε να με ρωτήσει από πού έμαθα αυτή τη «λέξη» κι εγώ φοβισμένα του απάντησα ότι τη διάβασα σ’ ένα μικρό τετράγωνο κάτω αριστερά στο φύλλο της εφημερίδας που μου είχε δώσει.
Η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Χορήγηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες τη διάθεση στο ευρύ κοινό του φαρμάκου Truvada, για το οποίο κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι λειτουργεί προληπτικά εν είδει εμβολίου και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο απόκτησης του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) και μόλυνσης του ανθρώπου με τον περίφημο ιό Ανθρώπινης Aνοσολογικής Aνεπάρκειας (HIV) που το προκαλεί (σ’ ένα εξαιρετικά ευρύ ποσοστό της τάξης 42-75% κι εφόσον λαμβάνεται με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως την κλασική χρήση προφυλακτικού).
Μυστήριο ωστόσο ακόμη αποτελεί το πού και το πώς έλαβαν χώρα αυτές οι έρευνες, αφού λεπτομέρειες δεν δίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικάνικου οργανισμού (η Αφρική βέβαια παραμένει πάντοτε ένας θαυμάσιος τόπος για τέτοια πειράματα).
Αν και εφόσον το φάρμακο λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με τις παρουσιαζόμενες κλινικές έρευνες, τότε πρόκειται για την πρώτη ευθεία νίκη κατά του άτρωτου ιού, σε μια εποχή μάλιστα που η αύξηση του συνδρόμου στην Ελλάδα έλαβε επιδημικές σχεδόν διαστάσεις (αύξηση κρουσμάτων κατά 580% το 2010 και κατά 1000% το 2011). Είχε βέβαια προηγηθεί η Πύρρειος νίκη αποφυγής θανάτου από την ασθένεια και μετατροπής της σε μια σοβαρή χρόνια ασθένεια εφόσον κάποιος ήταν τόσο πλούσιος όπως ο Μάτζικ Τζόνσον έτσι ώστε να μπορεί να πάρει ένα κοκτέηλ φαρμάκων που συμπεριλάμβανε το Combivir μαζί με άλλα μη ανακοινώσιμα (ενδεχομένως πειραματικά;) φαρμακευτικά σκευάσματα.
Φαίνεται , λοιπόν, ότι ο κίνδυνος πρόκλησης θανάτου από το Έιτζ απομακρύνεται σιγά-σιγά απ’ όλους τους κατοίκους του «πολιτισμένου» (δηλ. οικονομικά αναπτυγμένου-εύπορου) κόσμου.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται βέβαια είναι αν οι Έλληνες ανήκουν ακόμη σ’ αυτόν τον κόσμο. Και το δεύτερο ερώτημα, εφόσον υποθέσουμε –ναι, ας υποθέσουμε- ότι απαντούμε καταφατικά στο πρώτο, είναι αν τυχόν η χρησιμότητά των πανάκριβων αμερικανικών φαρμάκων είναι κατά τι λιγότερη σήμερα στην Ελλάδα όπου όλοι σπεύδουν πρώτα να αυτοκτονήσουν λόγω των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων, όπως ακριβώς χθες ο ακτινολόγος στο νοσοκομείο Λαμίας.
Γιατί νομίζω ότι η σκόνη από τα πτώματα των αυτόχειρων και η ακόμη πιο τεράστια αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών επιβάλλει όλως παραδόξως στην ελληνική πολιτεία να προμηθευτεί πρώτα αντικαταθλιπτικά και οπιούχα φάρμακα για τους ρημαγμένους πολίτες της.
Κάποιος φιλελεύθερος, αγγλομαθής φίλος, πάλι, χαριτολογώντας λέει ότι το μυστικό μετά την έλευση του Truvada είναι να παραμείνεις “γκέι” (δηλαδή χαρούμενος) γιατί είναι το πιο σίγουρο στοίχημα που μπορείς να βάλεις ενάντια στο θάνατο που μας πλησιάζει από παντού.