ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ: Εικοσιένα «Όχι» και Εκατοντάδες Χιλιάδες «Μπορεί»

Υπάρχει μια κρίσιμη στιγμή που νιώθεις ότι η συγγραφή άρθρων και μελετών, η παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, η ηχογράφηση ραδιοφωνικών εκπομπών, το γράψιμο τραγουδιών ή ο σχεδιασμός σκίτσων και χαρακτικών δεν είναι αρκετά για να δώσεις το δικό σου μικρό «παρών» σ’ έναν κόσμο που φλέγεται.
Γιατί νιώθεις ότι δεν είναι πλέον καθόλου ικανοποιητικό να μιλάς σε ευρύτερους ή στενότερους κύκλους για την πραγματικότητα, να αναλύεις τις νέες φορολογικές λαίλαπες και τα λοιπά τεκταινόμενα και να αναρτάς καυστικά σχόλια στον Τιτιβιστή (Twitter) και το Προσωποβιβλίο (Facebook).

Γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει κι  εσύ ο ίδιος να γίνεις ενεργότερο μέρος της αδυσώπητης πραγματικότητας, επιχειρώντας να κινητοποιήσεις όλα σου τα κύτταρα, όλη σου τη φαντασία για ένα νέο σκοπό που θα νοηματοδοτήσει εκ νέου την ύπαρξή σου, θα εκδιώξει την αδράνεια και θα εκχερσώσει τη ριζωμένη ηττοπάθεια.
Αυτή η στιγμή ήρθε για εικοσιένα από εμάς συμπτωματικά στις 21 Σεπτεμβρίου όταν αποφασίσαμε ότι οφείλαμε επιτέλους να κάνουμε «κάτι περισσότερο», έστω κι αν αυτό ήταν λιγοστό σε σύγκριση μ’ εκείνο που ιδανικά οραματιζόμασταν. Κάτι περισσότερο πάντως από αυτό που κάναμε χθες.
Στις 21 Σεπτεμβρίου λοιπόν μαζευτήκαμε 21 άτομα με κοινό άξονα το Intellectum, πάνω από πολιτικές και κόμματα, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, διαθέσεις εντυπωσιασμού και κριτικές εκ του ασφαλούς. Μαζευτήκαμε για να κάνουμε μια πρώτη κίνηση, απέναντι σε μια όλο και διογκούμενη, συρρίκνωση του καθημερινού βιοτικού μας επιπέδου δημιουργώντας μια μικρή κοινωνική σπίθα.
Έτσι, λοιπόν, θέσαμε την εβδομάδα του «Όχι» (21-28 Οκτωβρίου 2012) ως την εβδομάδα που θα μπορούσαμε να προβάλλουμε ενεργά μια πρώτη δική μας αντίσταση σε ό,τι πραγματικά διαδραματίζεται και μας αφορά αληθινά.  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα οργανωμένο μποϊκοτάζ στα καύσιμα, αφού διαπιστώσαμε ότι  έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα μετά την Ιταλία σε όλη την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο νοθευμένα ή κακής ποιότητας (μη αποθειωμένα).

Αντιληφθήκαμε ότι λόγω των μεγάλων φόρων, των διεθνών συγκυριών (116 πλέον δολάρια η τιμή μπρεντ ανά βαρέλι), του ολιγοπωλίου στην αγορά πετρελαίου (4 διυλιστήρια – 2 οικογένειες και 10 χονδρέμποροι) και της παράνομης συμπεριφοράς εταιριών-μεσαζόντων-πρατηριούχων έχει δημιουργηθεί αυτό το νέο είδος καυσίμου, ελληνικής επινόησης, το οποίο είναι ταυτόχρονα και λαθραίο και πανάκριβο και κάκιστης ποιότητας.

Συνακόλουθα την εβδομάδα του «Όχι», αποφασίσαμε μετά τη χρόνια απαξίωσή μας ως πολίτες να πούμε τουλάχιστον «Όχι» στις πανάκριβες τιμές των καυσίμων, «Όχι» στη νοθεία των καυσίμων και «Όχι» στα ολιγοπώλια, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση των καυσίμων για θέρμανση και για την προσωπική μας μετακίνηση (υπάρχουν ακόμη τα ποδήλατα αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς).
Σ’ αυτή την πρωτοβουλία σας θέλουμε όλους μαζί. Με άλλα λόγια, ζητάμε την στήριξη, την συμπαράσταση, τη συμμετοχή και την διάδοση αυτής της ιδέας, όλων όσων αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή της καθημερινότητάς μας αρχίζει πρωτίστως από εμάς.
Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι δύσκολο τελικά οι 21 να γίνουν οι πολλές χιλιάδες ανθρώπων που απαιτούνται για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ελάτε κι εσείς!

————————————————————————–
Βοήθησε, Δηλωσε Συμμετοχή, Διάδωσε!

Πώς;

1) Γίνε μέλος της ομάδας:

https://www.facebook.com/MpoikotazStaKausima?ref=hl

2) Διάδωσε την Εκδήλωση:

https://www.facebook.com/events/111153869037700

3) Ανάρτησε μία από τις 20 φωτογραφίες που αποτελούν την φωτογραφική καμπάνια για το Μποϊκοτάζ στα Καύσιμα: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151075548051994.430270.35805951993&type=3

4) Ακολούθησέ μας στον Τιτιβιστή (Twitter): @ Mpoikotaz

5) Στείλε ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) με το δελτίο τύπου: https://us5.campaign-archive2.com/?u=5b43aaa530ef1185935f72f7e&id=ab3ec8a0d2

(Το παρόν άρθρον δημοσιεύτηκε πρώτα στην Παράλλαξη εδώ: https://www.parallaximag.gr/content/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF)

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού