ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ: Τα Ξαδέλφια της Αυθεντικής Λίστας

«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα  της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς  ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου… Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ».

(από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στις 28 Δεκεμβρίου 2012)

Η είδηση ήταν δίχως άλλο τρομερή και εκκωφαντική: ο ξακουστός, με σπουδές στο γνωστό και υπερεκτιμημένο τουλάχιστο κατά 150% LSE, και αδιάφθορος πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας μας Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι αλλοίωσε σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, αλλά και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια, τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να μην φανούν τρία συγγενικά του πρόσωπα στη λίστα.

Τα πρόσωπα αυτά φέρεται ότι ήταν οι ξαδέλφες του, κόρες του πρώην Υπουργού Εξωτερικών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και οι «παραξάδελφοί» τους. Συγκεκριμένα, η Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδη και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου – αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου – η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται τελικά στην τελευταία λίστα Λαγκάρντ.

Από τη σύγκριση που έκαναν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς προέκυψε ότι είχαν σβηστεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο πρώτος αφορούσε καταθέσεις ύψους 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος, κλειστός-μυστικός λογαριασμός δεν αναφέρει το ποσό που περιέχει, γεγονός που λογικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιέχει από πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια (που απαιτούνται για να ανοίξει κάποιος αλλοδαπός λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα)  μέχρι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σαν κι αυτά που προσφάτως ακούσαμε να διαπιστώνονται στη λίστα και να διακινούνται από γραμματείς άγνωστων στο ευρύ κοινό επιχειρηματιών επ’ ονόματι της οικογένειας Παπανδρέου σύμφωνα με χυδαία δημοσιεύματα του Βήματος, του Πρώτου Θέματος και άλλων εφημερίδων, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τα κάθε λογής κομματικά παπαγαλάκια ως έγκριτες και αξιόπιστες.

Ο ίδιος πάντως ο Γεώργιος Παπανδρέου ή Παπανδρέου ο Γ’ (καθώς συνέχισε τρίτος τη τάξει την οικογενειακή παράδοση της κυβέρνησης της χώρας) ανακοίνωσε μια λιτή δήλωση που θα ήταν μικρή ακόμη και για τον Τιτιβιστή (Twitter): «Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου».
Δεν ξέρω αν κάποιος θα μπορούσε να τρανταχτεί από τα γέλια, αλλά το μειδίαμα δεν το γλυτώνει εύκολα.

Ο επικοινωνιακός αυτός κεραυνός εν αιθρία άφησε, κατά τρόπο προβλέψιμο, σχεδόν τους πάντες ενεούς, μολονότι για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι δεν πίστεψαν ότι την αποκάλυψη αυτή την έκανε ο «φιλοκυβενητικός-φιλομνημονιακός» τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, κάποιοι άλλοι γιατί είδαν το μέχρι πρότινος πολιτικό τους ίνδαλμα να γκρεμοτσακίζεται τόσο αστραπιαία, κάποιοι άλλοι γιατί αντιλήφθηκαν ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεσκεπάζεται η δράση τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και δεν θα μπορούν πλέον εύκολα να κρυφτούν ούτε καν στα δάση της Δυναμικής Ελλάδας, της Δημιουργίας Ξανά ή της Ρήξης που φιλόξενα τους υποδέχθηκαν μετά την άκαρδη αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ.
Συνεπώς το ειδησεογραφικό πυροτέχνημα ήταν πράγματι το συναρπαστικότερο των τελευταίων ετών, αφού κανείς δεν μας είχε προϊδεάσει γι’ αυτό.  Ωστόσο, αποδεικνύεται πολύ μικρό απέναντι στη βάσανο της ψύχραιμης λογικής που επίμονα ρωτάει:

Γιατί δεν έγιναν ακόμη ενέργειες για να μάθουμε και το ποσό του κλειστού-μυστικού λογαριασμού; Τα ΜΜΕ εμφανίζουν το ύψος του δεύτερου λογαριασμού ως ένα μυστικό που έχει θαφτεί στα βάθη του ωκεανού όπως η χαμένη Ατλαντίδα και δεν θα το μάθουμε ποτέ. Γιατί;

Δηλαδή, η λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε για τους τρεις-τέσσερις συγγενείς του Παπακωνσταντίνου και μόνο;

Κάποιοι υπολογίζαμε τα σβησμένα ονόματα σε 250-300, προσφάτως ακούσαμε μέχρι και για 600 σβησμένα ονόματα. Από τα 600 μέχρι προχθές σβησμένα ονόματα φθάσαμε εν τέλει στα εξής τρία, αυτά των συγγενών του Παπακωνσταντίνου; Αυτό πρέπει να πιστέψουμε τώρα;

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το πρώτο αξιόλογο πόρισμα που προέκυψε από την κατ’ αντιπαραβολή εξέτασή της με την πρώτη αλλοιωμένη λίστα είναι αυτό και μόνο αυτό;
Εν τέλει, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι κρατικές αρχές αυτής της ευρωπαϊκής, αλλά με έντονο αφρικάνικο άρωμα, χώρας κατόρθωσαν να εξετάσουν σωστά αυτή τη δεύτερη λίστα;

Για λίγο πάλι, ξεχάσαμε για τα καλά τους φόρους, τα χαράτσια, την καταπάτηση του Συντάγματος και όλα όσα τώρα συμβαίνουν, έτσι;

Αυτή η λίστα που τώρα έχουν οι ελληνικές αρχές στα χέρια τους είναι και η αυθεντική;

Σημείωση: Η αναφορά του Οικονομικού Εισαγγελέα και οι καταθέσεις των υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων που παρέλαβαν ξανα τη λίστα απαντά μ’ ένα βροντερό “Ναι” στα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα. Το μόνο στο οποίο το εν λόγω έγγραφο δεν απαντά είναι η δυνατότητα αποκάλυψης του ποσού του κλειστού λογαριασμού και των ενεργείων που θα γίνουν -εάν γίνουν- προς τούτο.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού