⦿ Το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι αυτό είναι μια ιστορία επιτυχίας (σαξές στόρυ για τους ομιλούντες Ελληνικά). Το ξέραμε εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά στα μυαλά ορισμένων είναι μια καινούρια ταινία που παρήγαγε φέτος το Χόλλυγουντ. Θυμάμαι το Νίκο που τρώει ακόμη τα λεφτά του μπαμπά στα σαράντα του βλέποντας αδιαλείπτως ταινίες να τονίζει: «το θέμα δεν είναι πότε μια ταινία βγήκε στις αίθουσες, το θέμα είναι πότε την είδες εσύ.»
⦿ Αν παρ’ όλα αυτά είδες «Το Κάλεσμα» και δεν σου άρεσε, έχεις ακόμη μιαν ελπίδα. Δεν είσαι νέος, αλλά δεν πέθανες ακόμη. Τουλάχιστον διανοητικά. Κοινώς έχεις καιρό, εκτός κι αν το θέμα πίσω από τις απόψεις σου είναι τα φράγκα μιας Αμέρικαν Χ Πρεσβείας που συνεχίζουν να έρχονται τα βράδια μέσα σε κουτιά για παράδοση πίτσας (εσύ το λες «ντελίβερι»). Δοκίμασε για αρχή να δεις τον «Χάρτη των Ήχων του Τόκυο», την «Κατάρρευση του Κομμένου Κύκλου», τη «Διάσωση του Στρατηγού Γιανγκ» ή το χολλυγουντιανό «Πόνος και Όφελος». Κι αν ακόμη και τότε αναρωτηθείς γιατί καμία ταινία δεν σε ενθουσίασε όπως το «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε η απάντηση είναι απλή. Μα γιατί ήταν κάποτε, πολύ παλιά στην Αμερική, αρκετά πριν από το 1903 (όχι το 1989, αγαπημένε μου βλαξ) όταν ο δημοκράτης Θεόδωρος Ρούσβελτ έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Κολομβία και να «φτιάξουν» τον Παναμά.
⦿ Ύφεση για τα επόμενα δύο χρόνια (τουλάχιστον), κατασχέσεις πρώτων κατοικιών και «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων (περί τα μέσα του 2014 ή τις αρχές του 2015) γιατί είναι και θέμα βλακείας να έχεις πάνω από 20.000 ευρώ σε καταθέσεις στην Ελλάδα. Ώρα να δούμε πάλι κάποια τιτιβίσματα στον Τιτιβιστή και κάποιες αναρτήσεις στο Προσωποβιβλίο (Φέισμπουκ) για την ανάπτυξη που έρχεται μέσα από κουρέματα, όπως το κλάδεμα ενός δέντρου. Η διαστρέβλωση της λογικής οδηγεί στην παραφροσύνη, να το προσέξεις αυτό.
⦿ Εντωμεταξύ στην κυβέρνηση κάποιοι σε πηγαδάκια, πολιτικά γραφεία και αίθουσες συνεδρίων απεργάζονται την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, γνωστού και ως νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή ως νόμου 3869. «Το τρένο γέμισε και όσοι χώρεσαν και μπήκαν, μπήκαν» μου δήλωσε ανεπίσημα πολιτικός της Θεσσαλονίκης. «Και οι τράπεζες χάνουν συνέχεια λεφτά από αυτή την ιστορία, θα πτωχεύσουν» μου συνέχισε. Ώπα, κάτι ξέχασα κάπου. 25 δισεκατομμύρια ευρώ πρώτο πακέτο στήριξης στις τράπεζες, καμιά 12αρια δισεκατομμύρια ευρώ ως δεύτερο πακέτο στήριξης μετά την μελέτη κινδύνου της Μπλακ Ροκ και κατόπιν 15-20% με την πώληση-μεταβίβαση πολλών επισφαλών απαιτήσεων σε κάτι Δάνειον Πι Ελ Σι, Ανάπτυξη Πι Ελ Σι και λοιπά που συστάθηκαν στο Λονδίνο. Ξέρετε τώρα… Α, και το άλλο πού το πάς; Οι τράπεζες δεν ήταν αυτές που σε πίεζαν με διαρκή τηλεφωνήματα να πάρεις νέες πιστωτικές κάρτες και διακοποδάνεια; Οι τράπεζες δεν σου αύξαναν ασύστολα τα πιστωτικά όρια χωρίς να σε ρωτούν και μετά σου έστελναν μια επιστολή που έλεγε «επειδή σας αγαπάμε και είστε καλός πελάτης η πιστωτική σας τώρα έχει όριο 3000 ευρώ και τα λοιπά και τα λοιπά»;
⦿ Ο Φίλιππος Συρίγος φεύγει από τη ζωή κι εμείς θυμόμαστε το παιχνίδι ΠΑΟ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 1981 (με το αιώνιο δευτερόλεπτο),τον τελικό του 1987, τα πρώτα «ελληνικά» φάιναλ φορ, τους αγώνες με την Τρέισερ Μιλάνο και τις αναμεταδόσεις του Άρη-Πάοκ (ή Πάοκ-Άρη), τις εποχές Γκάλη, Γιαννάκη, Φιλίππου, Φασούλα, Κόρφα και Πρέλεβιτς. Και το ξεχασμένο σκάνδαλο με τις κασέτες που τον έριξε για λίγο από τον αθλητικό του θρόνο, ναι. Ήταν άραγε η πρώτη υπόθεση με κασέτες εν Ελλάδι; Δεν έχει σημασία η ενδεχόμενη πρωτιά. Το θέμα είναι τι πίστευε για τη δημοσιογραφία: https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=330048
⦿ Ο Θάνατος των περιοδικών: Ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωμα, λέει, στην Οδός Πανός για την Σπίθα που μόνος γρήγορα άναψε και τις σπίθες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μάταια έσβησε. Και λοιπόν; Ας σοβαρευτούμε, δεν νομίζετε; Ο χρόνος περνάει κύριε Χρονά. Ο Χάρισον Φορντ το αποδέχεται στο 42.
⦿ Ο Θάνατος του Τύπου (ή το αστείο της εβδομάδας): «Το Έθνος» διαφημίζει από την Τρίτη «διάλογο για την κεντροαριστερά» με πρώτο ομιλητή των Φώτη Κουβέλη. Θα μπορούσες να το πεις και θάνατο της διαφήμισης.
⦿ Νέες διαδηλώσεις: Το ΠΑΜΕ στην Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης το προηγούμενο Σάββατο. Μια διαδήλωση με παλμό και με κυρίαρχο σύνθημα «εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ». Οι παππούδες στη στάση κοιτούν απορημένοι επειδή οι κομμουνιστές μιλούν για τους δικούς τους μισθούς. Κανείς, όμως, εκτός από έναν παράταιρα γραβατωμένο τύπο δεν εντάσσεται στην πορεία. Παραφωνία τα φέιγ βολάν για τη βουλγάρικη κόκα κόλα και όχι για την κόκα κόλα. Τι σας έφταιξαν τα συντρόφια, σύντροφοι; Χειρότεροι όμως όλων οι απολυμένοι του Φωκά. Είχαν αναρτήσει πανό όχι κατά του Φωκά (καίτοι πολλούς πολλούς μήνες απλήρωτοι), αλλά κατά της εκκλησίας. Ίσως γιατί δεν έγινε ακόμη ένα θαύμα ώστε ο Φωκάς με τα εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα να παραμείνει ανοικτός. Οι μισθοί μπορεί να περιμένουν.
⦿ Νέες Συλλήψεις: νέος εφέτης ανακριτής και νέες συλλήψεις για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα αποδεικτικά στοιχεία που ήταν ομολογουμένως λιγοστά, σιγά-σιγά αυξάνουν και τα πουλάκια αρχίζουν να κελαηδούν περισσότερο. Κασιδιάρη ετοιμάσου.
⦿ Νέες Απελευθερώσεις: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «τα Νέα» Γιώργος Παπαχρήστου. Ο Παπαχρήστος συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας μετά από μήνυση που υπέβαλε χθες εναντίον του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο Πάνος Καμμένος μήνυσε τον δημοσιογράφο για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου. Το κείμενο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«[Α]νέσυρα από το αρχείο μια ξεχασμένη υπόθεση. Πρόκειται για κατάσταση «ελεγχομένων πολιτικών προσώπων από το ΣΔΟΕ», στην οποία το όνομα του αγαπημένου προέδρου βρίσκεται στην 7η θέση.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για έρευνα κατόπιν «εισαγγελικής παραγγελίας» και ζητείται από το «κεντρικό» ΣΔΟΕ (διότι το έγγραφο έχει σταλεί από το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδος) να προχωρήσει στο “άνοιγμα λογαριασμών” του προέδρου μας. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 29 Αυγούστου 2012.
Πού θέλω να καταλήξω – πλην του αυτονόητου που είναι, «πού βρίσκεται τώρα η έρευνα αυτή και τι έχει προκύψει, αν έχει ολοκληρωθεί»; Ότι πρόκειται για «εισαγγελική παραγγελία» την οποία είχε διατάξει ο οικονομικός εισαγγελέας. Ήτοι, ο γνωστός (του προέδρου Πάνου) και μη εξαιρετέος ημών και υμών εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης!
(https://www.protothema.gr/politics/article/319042/kalesma-gia-mia-ishuri-kedroaristera-apo-58-prosopikotites-/)
Ερώτημα: τελικά ο Γρηγόρης Πεπονής θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις επόμενες εκλογές ή υπάρχει λασπολογία; Α, και τι έγινε με το πόρισμα;
⦿ Νέα Κόμματα: Η Ελιά, σύμβολο ακόμη και του Ελληνικού Αμερικανικού Κολλεγίου, αποτελεί το σήμα κατατεθέν των 59 για μια ισχυρή κεντροαριστερά με Κουβέλη, Βενιζέλο και Κώτσο βασιλιά. Με ανάπηρους, όμως, παίκτες και μονόφθαλμούς διαιτητές ποδόσφαιρο δεν γίνεται. Υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μπέζος, Σώτη Τριανταφύλλου, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Σωτήρης Γκορίτσας, Θανάσης Χειμωνάς, μαζί με κάποιους κατά τεκμήριο σοβαρούς όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος. Το μεγάλο αστείο; Στη διακήρυξή τους εκτός των άλλων λένε: «Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της».
Η κωμωδία δεν είναι εύκολη στις μέρες μας και το πρόβλημα είναι κυρίως στις ατάκες.
⦿ Ελπίδα Νο1: Μπουμπουλίνας 36. Μια πολυκατοικία για 70 αστέγους. Ένα έργο σε παραγωγή της Βέρας Μεσσήνη και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ανθρώπινοι Άνθρωποι, με τη συνδρομή αρκετών εθελοντών. Μακάρι, μακάρι, μακάρι, να είναι τόσο αληθινό όσο ακούγεται. (https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=391618)
⦿ Ελπίδα Νο2: Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι της διπλανής πόρτας με αρχές που σκέφτονται διαφορετικά απ’ ό,τι εσύ. Που πιστεύουν ότι είναι μόνοι τους, αλλά όχι κάνουν λάθος, υπάρχουν και άλλοι σαν κι εσένα, σαν κι αυτούς και πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθούν και να συντονίσουν τις δράσεις τους. Πολλές φορές είναι ο εγωισμός, τα προσωπικά πάθη και ανασφάλειες που πρέπει να ξεπεράσουν, ο φόβος ότι όλοι τους επιτίθενται ή είναι εναντίον τους (ο Τέλλος Φίλης ξέρει). Κι έτσι μπορείς να διαμαρτύρεσαι διαρκώς για την αισθητική, τους ξεχειλωμένους κάδους απορριμμάτων, τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, αλλά την ίδια ώρα η Βόνταφον κάνει επανάσταση.
⦿ Ελπίδα Νο3: Η Βόνταφον κάνει επανάσταση. Εσύ; Εσύ, ναι, εσύ, όμως, τι κάνεις; Ναι εσύ. Εσύ κι εγώ. Φυσικά κι εγώ.