(108-115 χρόνια μετά το έργο του Κωστή Παλαμά)
1. Είναι γνωστό ότι η ελληνική τηλεόραση ευνοεί την ανάπτυξη της ελληνικής γλώσσας, αλλά πλέον και της αγγλικής. Αφορμή η εκπομπή “The Voice” (Η Φωνή) και ο Αντώνης Ρέμος να λέει σε άπταιστα Αγγλικά «Γιου Αρ τολκινγκ του μι, γιου αρ λούκινγκ το μι;» Φτου και πάλι από την αρχή, νόμιζα τουλάχιστον ότι θα μάθω έτσι Αγγλικά.
2. Υπεκφυγές και έφυγες. Δέκα λόγοι για να μην ψηφίσεις Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Είναι όλοι τους σχεδόν αυτονόητοι, αλλά δεν θα τους πούμε όλους σήμερα. Οι υποστηρικτές του πάντως ακολουθούν μνημονιακή προσέγγιση του στυλ «δεν έχουν άλλη επιλογή, ποιον να ψηφίσουμε;» Έλα μου ντε. Επίσης στηρίζεται και από Τζήμερο, Μπακογιάννη και Τζιτζικώστα: αν σε προβληματίζει κάποιους από τους προαναφερθέντες αριστερούς ξανασκέψου το.
3. Αν φοβάσαι σύντομα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και δεν πρόλαβες να κλείσεις εισιτήριο για το λεωφορείο που πάει στο παλιό σου χωριό, μην ανησυχείς καθόλου. Τώρα είμαστε ακόμη σε προθέρμανση, έχει τουλάχιστον ένα-δύο χρόνια ακόμη για να το κάνεις. Μετά όμως πάει, το πουλάκι πέταξε.
4. Η Χιλάρυ Κλίντον παρομοίασε τις τακτικές της Ρωσίας με του Χίτλερ και ο πιο έγκυρος Έλληνας δημοσιογράφος (Πάσχος Μανδραβέλης) μας διαβεβαιώνει ότι η νέα Ουκρανική «κυβέρνηση» δεν αποτελείται από ναζιστές. Συγγνώμη, μπερδεύτηκα. «Εδώ ναζί, εκεί ναζί, ποιοι είναι οι χαζοί;»
5. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά οι ΗΠΑ νιώθουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τον επεκτατισμό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.
6. Στο Φρι Θίνκινγκ Ζόουν (Free Thinking Zone) απαγόρευσαν λέει την πώληση του βιβλίου του Κουφοντίνα. Τόση ελεύθερη σκέψη δεν ξέρω αν μπορώ να αντέξω, αλλά σκέφτομαι να μην ξαναγοράσω βιβλίο από εκεί σύντομα. Χαζές απορίες: το βιβλίο πρόλαβε να το διαβάσει κανείς ή το έκριναν από το εξώφυλλο;
7. Βιβλίο Κουφοντίνα Νο2: Όλοι οι δημοκράτες την έπεσαν στο Νίκο Γιαννόπουλο για τον πρόλογό του, αλλά εγώ αναρωτιέμαι: πριν από τον πρόλογο του, υπάρχει πρόλογος-σημείωμα του εκδότη (Εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη) και γράμμα του Χόρχε Σαμπάλσα. Γιατί δεν την έπεσε κανείς δημοκράτης και σ’ αυτούς; Επιλεκτικά νταηλίκια η απάντηση.
8. Ο Βερύκιος μετανόησε αλλά η συγγνώμη του δεν έγινε δεκτή. Ο Βαλλιανάτος κατεβαίνει ως ο πρώτος υποψήφιος δήμαρχος-φορέας στον κόσμο και ο Αύγουστος Κορτώ θα συνεχίσει να γράφει βιβλία σαν κι αυτό που είχε κριτικάρει κάποτε ο Δημοσθένης Κούρτοβικ (ναι, εκείνο που είχε συμπτωματικά παρόμοιο εξώφυλλο μ’ ένα γαλλικό βιβλίο). Και η ζωή; Συνεχίζεται.
9. Ο Πάνος Θεοδωρίδης στηλιτεύει σε άρθρο του την ουσία της τελευταία διαφήμισης της Κοσμοτέ με άτυπο τίτλο «Τασκκσφορςς». Σίγουρα, βασίζεται σε μη ισχύοντα στερεότυπα, ναι, όπως σχεδόν όλες οι διαφημίσεις ναι. Αλλά παραμένει η πιο αστεία διαφήμιση που είδα μετά το «πουτ δε κοτ ντάουν» (έχει παρόμοια λογική). Η διαφορά μεταξύ τους; Η δεύτερη (Τασκσσφορςς) σαρκάζει τον αρχοντοχωριατισμό μας. Στα ΜΜΕ προτιμούν ακόμη και αντί της λέξης Φωνή το Voice, οπότε το Τασκσσφορςς δύσκολα θα μπορούσε να γίνει Διεθνής Ομάδα Εξουσίας ή κάτι άλλο.
10. Νέοι τρόποι αλληλοδιαφήμισης και αλληλομεταβίβασης κύρους: η Airfasttickets διαφημίζει το νέο τραγούδι της Ελένη Χατζίδου σε στίχους-μουσική του Φοίβου. Τελικά ποιος όμως μπορεί να ενδιαφέρεται;
11. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε να πάρει το ποτάμι που ίσως γίνει ρέμα, ρυάκι ή σταγόνα νερού που εξατμίζεται στην έρημο. Εκτός κι αν προλάβει να πιουν το νερό του ποταμού 58 άνθρωποι μ’ ένα δέντρο Ελιάς. Το μόνο σίγουρο; Το επόμενο κόμμα θα ονομάζεται Ουρανός.
12. Καλεσμένος στο 90,4 Αριστερά στα Εφ Εμ, υποστηρίζει την αναγκαιότητα για τη θέσπιση διπλώματος ποδηλάτου. Από την άλλη πλευρά, φωστήρες των επιτελείων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τρόικας φέρεται να είχαν προτείνει για την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων τη θέσπιση τελών κυκλοφορίας για το ποδήλατο. Θα τρελαθούμε εντελώς, σίγουρα πράγματα. Κι εγώ που να πάω; Αριστερά όχι, δεξιά όχι, μόνη διέξοδος μπροστά.