Γιούρογκρουπ & Σύνοδος Κορυφής 12 Ιουλίου 2015 – Τα Πρώτα Ανεπίσημα Αποτελέσματα

 

Ενώ ακόμη επίσημο ανακοινωθέν από το Γιούρογκρουπ δεν έχει δημοσιευθεί, είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα μέχρι τώρα δεδομένα:

1. Φαίνεται πως θα είμαστε εκτός ευρώ αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν μας βγάλουν σήμερα από το Γιούρογκρουπ οι Γερμανοί  θα βγούμε πιθανότατα αναγκαστικά μόνοι μας την επόμενη εβδομάδα.

2. Δεν το επιλέξαμε εμείς αλλά οι Γερμανοί. Δεν τίθεται θέμα ότι τάχα έξι μήνες περάσαν ανεπιστρεπτί, το πρωτεύον ζήτημα είναι τι λένε οι αριθμοί για του Γερμανούς αλλά και για άλλα κράτη. Και οι αριθμοί εδώ λένε Γκρέξιτ, για λόγους που υποπτευόμαστε αλλά και για λόγους που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

3. Το έγγραφο Σόιμπλε “υποθήκη ελληνικών εδαφών ή έξοδος από το ευρώ προβάλλει ένα δίλημμα αντίστοιχο του “Αποικία Κονγκό εντός κοινοπολιτείας ευρώ ή ανεξάρτητη Ζιμπάμπουε εκτός ευρώ (αλλά εντός ΕΕ)”. Το νομικό και πολιτικό όμως σφάλμα να ταυτίζεται το ευρώ των 18 κρατών με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών συνέχιστηκε και προπαγανδίστηκε στην Ελλάδα μέχρι τέλους.

4. Χρειάζονται νέες ιδέες, νέα μυαλά για τον πολύ δύσκολο δρόμο που ό,τι και να γίνει μας περιμένει. Η νέα πολιτική σκηνή δεν μπορεί να έχει παλιούς πολιτικούς ή νέους πολιτικούς μικρής εμβέλειας, γνώσεων και δυνατοτήτων, χωρίς αντικειμενική ματιά στα πράγματα, μακριά από ιδεοληψίες (βλ. Αμυρά τώρα στο Σκάι).

 

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού