Η Δικηγορία σε Αύτανδρη Καταβύθιση

canary-islands-Shipwreck

Οκτώ χρόνια στον οικονομικό τυφώνα τώρα δεν μπορούμε πλέον να μιλούμε απλά με όρους όπως «η δικηγορία σε κρίση», αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με όρους όπως «η δικηγορία σε καταβύθιση». Στη Θεσσαλονίκη, πάνω από το 55% των δικηγόρων σύμφωνα με φήμες στα πηγαδάκια του 4ο ορόφου του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης έχουν έδρα το σπίτι τους, ενώ για πρώτη φορά με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγαν από το επάγγελμα το 2016 σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από όσους νέους συναδέλφους εισήλθαν στο επάγγελμα μέσα σε μια χρονιά.

 

Εντωμεταξύ στα συνδικαλιστικά μας έχουμε υποστεί απανωτές και σοβαρές ήττες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες.

  • Την επιβολή του ΦΠΑ που ποτέ δεν ήταν 23 ή 24%, αλλά συνυπολογιζόμενων των φόρων/κρατήσεων επί των οποίων μπαίνει συνιστά μια επιβάρυνση άνω του 35% για τον πολίτη που χρειάζεται νομικές υπηρεσίες. Πρόδηλα δε αυτό το γεγονός συνιστά αντισυνταγματική και παράνομη επιβάρυνση που παρεμποδίζει καίρια τον πολίτη από τα να λάβει τη νομική προστασία που χρειάζεται.

 

  • Την απεργία της περυσινής χρονιάς που έβλαψε ανεπανόρθωτα τα μικρά δικηγορικά γραφεία που δεν είχαν αντιμισθίες ή μόνιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες με ανώνυμες εταιρίες ή πολυεθνικές. Δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει κανένα αποτέλεσμα κι αυτό το γνώριζαν οι πάντες εξαρχής, αλλα έγινε με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης και των μεγάλων γραφείων που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να αποδυναμώσουν καίρια εμάς τους μικρούς. Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη.

 

  • Την άδικη φορολογία και τις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές που απομυζούν κάθε δυνατότητα όχι μόνο ανάπτυξης αλλά εν τέλει επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ένας δικηγόρος λάβει για μια υπόθεση το ποσό των 500 ευρώ μέσω τραπέζης, αυτό που του μένει καθαρά καταρχάς κυμαίνεται από 185,11€ έως 220,11€ στην καλύτερη περίπτωση. Αν από το παραπάνω ποσό αφαιρεθούν τα πάγια-λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, τηλεφωνία-διαδίκτυο, ύδρευση, χαρτικά—λοιπά έξοδα), καθώς και αναλογικά ο φόρος που καλείται να καταβάλει στο τέλος της χρονιάς κάθε δικηγόρος το ποσό μειώνεται ακόμη περισσότερο και μπορεί να φθάσει την κλίμακα 120-160 ευρώ καθαρά για κάθε 500 ευρώ που λαμβάνουμε από τον Έλληνα πολίτη.

 

Έστω κι αυτή την ύστατη ώρα, μετά το τέλος, στο «και πέντε» απαιτείται συνειδητοποίηση και στήριξη των ανεξάρτητων υποψηφίων πανελλαδικά ώστε να έχουμε νέες ηγεσίες με διάθεση σύγκρουσης με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και στήριξη του πολίτη, ο οποίος σύντομα δεν θα έχει που να αποταθεί, αφού όσοι δικηγόροι απομείνουν μετά από αυτό τον διαρκή οικονομικό τυφώνα θα είναι εκείνοι που θα αμείβονται από τις πολυεθνικές, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, και συνεπώς δεν θα μπορούν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων να τον εκπροσωπήσουν.

Σημειωτέον ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να  συμβαίνει από τώρα έμμεσα με διάφορους τρόπους. Λόγου χάριν έμπειρος δικαστικός επιμελητής στην Λάρισα με κίνδυνο να χαθούν οι σύντομες προθεσμίες του νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010 – υπερχρεωμένα νοικοκυριά) αρνούνταν πεισματικά να κάνει θυροκόλληση στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Λάρισας γιατί διατείνονταν ότι «δεν θα πάρω ποτέ δουλειά από αυτούς να το κάνω αυτό στον διευθυντή (του υποκαταστήματος)».

Οι εκλογές των Δικηγορικών συλλόγων στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να ψηφίσουμε με διαφορετικά κριτήρια αυτή τη φορά, πρέπει να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να γίνει «μια ακόμη χαμένη ευκαιρία». Μπορούμε.

 

Βίκτωρ Τσιλώνης

Μέλος της Ανεξάρτητης Παράταξης Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Υ.Γ. To γνωστό τραγούδι “Λάθος” του Μόμπυ.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού