Νέες Εκδόσεις Intellectum 2023

ΕΚΔΟΣΕΙΣ INTELLECTUM 2023 : ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

1. Περιοδικό Intellectum, τεύχος 17

(ISSN 1790-8426)

Το νέο 17o τεύχος του περιοδικού Intellectum με εξαιρετικά επίκαιρη θεματολογία («Το Παιχνίδι των Πτηνών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία (σελ. 4), «Είμαστε Όλοι στα Τέμπη» (σελ. 62-63)] και κεντρικό λογοτεχνικό θέμα τους «Κόντρα Ρόλος ή Κόντρα Σκέψεις» καθώς παρά τη μαυρίλα της εποχής μας, παρά την επώδυνη επικαιρότητα που κατακλύζεται από τις επιπτώσεις της Πανδημίας, παρά τις συνέπειες του παράλογου και αδιανόητου πολέμου, όχι πολύ μακριά από τη χώρα μας, το Intellectum βάζει σε κόντρα ρόλο τους συγγραφείς και φωτογράφους  και τους προσκαλεί ν’ αναδείξουν το φως, να περιπαίξουν τη σκιά και να σκαρώσουν κείμενα αισιόδοξα, τραγελαφικά, παιγνιώδη, που να εγκυμονούν ελπίδα, ή έστω κάποια ίχνη της.

Επιπρόσθετα υπάρχει μεταφρασμένο ένα εξόχως σημαντικό άρθρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο «Ο Ρόλος της Δημοκρατικής Σκέψης στη Διαμόρφωση της Νομικής Επίγνωσης και Νομικής Αναγνώρισης» (σελ. 12-27). Οι διακεκριμένοι συγγραφείς του είναι ο Σκρίργκαιλ Ζαλιμιένε (πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Λιθουανίας) και ο Μπάρτοζ Βοζιεχόφσκι  (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουντς και δικαστής στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Πολωνίας).

Επιπλέον υπάρχει εικαστικό αφιέρωμα στο πολυετές φωτογραφικό έργο του Νικηφόρου Ζούρλα, ο οποίος διαμένει μόνιμα για πάνω από μια δεκαετία στη Νορβηγία (τίτλος αφιερώματος «Νορβηγός Οδοιπόρος», σελ. 28-34).

Τέλος, οι τελευταίες σελίδες του περιοδικού (Βιβλιοθεραπεία: «Ψυχής Ιατρείον», σελ. 67-68) αφιερώνονται στο αναπτυσσόμενο Κέντρο Βιβλιοθεραπείας του Intellectum. Η Αυγή Βογιατζόγλου περιγράφει τις πρόσφατες δράσεις ενδυνάμωσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων «Βασίλισσες των Κυμάτων» και “I Have a Dream”. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν το 2022-2023 για την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία.

 

2. Ανθολογία «Στο Ξάφνιασμα της Ομορφιάς»

(ISBN 978-618-83731-4-3)

Γιατί τελικά εκεί, στο ξάφνιασμα της ομορφιάς, «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση»! Στην ανθολογία αυτή της Αναστασίας Γκίτση και Αγγελικής Λάλου περιλαμβάνονται ποιήματα και κείμενα 48 συγγραφέων-ποιητών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το έργο του Τίτου Πατρικίου και τη γνωστή του φράση «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση». Το συλλογικό αυτό αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!

 

Όταν αδειάζεις από τα περιττά

βρίσκοντας έναν τόπο

όπου όταν ο χώρος εξαντληθεί

επινοεί τον χρόνο,

στο παραμύθι της φωτιάς

όπου όλα μοιάζουν αρχικά,

εκεί πάνω στη φλόγα

σε βρίσκει η Ποίηση.

Έλσα Κορνέτη

 

 

Κι εκεί που λες,

ο πόνος μετριέται με αναλώσιμα,

ένα λευκό μαντίλι κεντημένο,

ένα τασάκι με αποτσίγαρα,

μια δύση σκουριασμένη – σκαλώνεις πάνω της.

Όπως ανοίγεις το συρτάρι,

μια φανέλα γκρι φρεσκοπλυμένη.

Αρχίζεις να αιμορραγείς απελπισμένα.

Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση…

Ειρήνη Ιωαννίδου

 

 

Στα χαλάσματα του εαυτού

Εκεί που αφουγκράζεσαι το παρελθόν

Εκεί που ακούς την αναπνοή του παρόντος

Εκεί που το μέλλον ελλοχεύει

αμίλητο και αμείλικτο

Εκεί πάνω σε βρίσκει η ποίηση.

Μαρία Πατακιά

 

 

 

3. Απομνημονεύματα Κωνσταντίνου Βαδραχάνη

Ένα σημαντικό βιβλίο αντιστρόφως ανάλογο σε αξία του μικρού του μεγέθους.  Τα Απομνημονεύματα του Κωνσταντίνου Βαδραχάνη –ο  οποίος διετέλεσε την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα άτυπος τραπεζίτης της Τράπεζας της Ανατολής– προσφέρουν με ένα τηλεγραφικό πλην εξαιρετικά διεισδυτικό τρόπο ένα πολύτιμο ιστορικό αποτύπωμα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα.

Ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου:

Ο υποφαινόμενος Γεώργιος Τσόντος Βάρδας, απόστρατος υποστράτηγος, διατελέσας αρχηγός Ελληνικών ανταρτικών σωμάτων εν Μακεδονία κατά τον Μακεδονικόν Αγώναν, εν τω τότε βιλαετίω Μοναστηρίου (Βιτωλίων), πιστο­ποιώ ότι:

«Ο Κωνσταντίνος Βαδραχάνης εκ του χωρίου Βογατσικού της Καστοριάς καταγόμενος, υπηρέτησεν απ’ αρχής μέχρι τέλους του Αγώνος, ήτοι μυηθείς εκ των πρώτων, πολύ προ της ενάρξεως της ενόπλου Ελληνικής αμύνης εν Βογατσικώ και τοις άλλοις χωρίοις, ώστε τα σώματα ημών εξελθόντα εύρον ανθρώπους εν αυτοίς παρασκευασμένους ίνα τα δεχθώσι και τα υπηρετώσι, ως πράκτωρ Εθνικός…  Κατόπιν πάντων τούτων συνελήφθη υπό των τουρκικών αρχών, κατηγορηθείς ως ταμίας των ανταρτών, έμεινεν επί δύο μήνας υπόδικος εν Λαψίστη και μεταφερθείς εις Μοναστήριον, εδικάσθη με ένα ακόμη μήνα, και ηθωώθη μη υπαρχουσών αποδείξεων της ενοχής… Πάντα δε ταύτα εξετέλει άνευ ουδεμιάς χρηματικής αμοι­βής, τουναντίον ζημιούμενος ως παραμελών την ατομικήν του εργασίαν… Χαρακτήρ αδαμάντινος και σπάνιος, γενναίος, αφιλοκερδέστατος, υπήρ­ξε πρότυπον φανατικού Έλληνος πατριώτου αφοσιωμένου ολοψύχως εις την Εθνικήν ιδέαν».

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ – ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

Πρωτοπορία

Πολιτεία

ΙΑΝΟΣ

Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν

Γιάφκα

Το Κεντρί

Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλιοπωλείο «Η Λύδια»

Free Thinking Zone

Librofilo & Co

Μονοκλ

Bibliotheque

Τσιγαρίδας ΑΕ

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού