#018 ECDL/ICDL: our digital life

Ο φίλος μου ο Νίκος έχει ένα ανιψάκι 5 χρονών που είναι εθισμένο στην Τηλεόραση. Ξυπνάει κάθε πρωί στις έξι για να απολαύσει μια ώρα εκπομπών πριν έρθει το σχολικό να το πάει στο νηπιαγωγείο. Είναι λογικό ο φίλος μου ο Νίκος να μην επιτρέπει συσκευή τιβί στο σπίτι του, όπως και άλλοι γνωστοί μου παλιότερα πριν την ψηφιακή εποχή. Καταλαβαίνω την επιλογή τους αλλά δεν τη συμμερίζομαι. Ναι, μαθαίνεις στην οθόνη της τηλεόρασης κι έπειτα δεν σου φτάνει μία οθόνη, αλλά θέλεις και δεύτερη (υπολογιστής) και τρίτη (κινητό). Η κόρη του Νίκου, Φαίδρα 2 ετών κάθισε προχθές μαζί μας ήσυχη-ήσυχη σε μια ταβέρνα στον Κεραμικό επειδή έβλεπε ροζ πάνθηρα στο iphone της μητέρας της.

Οι νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας είναι υποχρεωμένοι πλέον να έχουν και ECDL. Το ECDL, ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων European Computer Driving Licence, είναι το δίπλωμα βασικής χρήσης των υπολογιστών και γνώσης της ψηφιακής επικοινωνίας. Εκτός Ευρωπαϊκής ζώνης βαφτίζεται σε ICDL (International Computer Driving Licence). Το ECDL/ICDL είναι αναγνωρισμένο σε 148 χώρες (τα τεστ είναι διαθέσιμα σε 41 διαφορετικές γλώσσες), με 24.000 επίσημα Κέντρα για τη διεξαγωγή των τεστ. Στην Ελλάδα πλέον είναι βασική προϋπόθεση για αναζήτηση εργασίας, και δίχως την κατοχή του δεν μπορείς να υποβάλεις αίτηση σε κανένα διαγωνισμό για πρόσληψη. Όποιος από εσάς έχει το χρόνο μπορεί να δημιουργήσει το σχετικό λήμμα στην ελληνική Βικιπαίδεια μιας και απουσιάζει προς το παρόν.

Η Φαίδρα δύο ετών μεγαλώνει σε έναν θαυμαστό ψηφιακό κόσμο στον οποίο έχει καταργηθεί η ιδιωτική ζωή ή μάλλον να το πω διαφορετικά «η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων υπάρχει μόνο στη φαντασία τους, στο μυαλό τους». Το Google διατηρεί σε δημόσια θέα όχι μόνο τις αναρτήσεις που σβήσατε αλλά ακόμη και τα σχόλια που σβήσατε μόνοι σας. Το Facebook έχει την ίδια πολιτική: κρατάει όλες τις φωτογραφίες και τα status και τα μηνύματα στο inbox παρά τη θέλησή σας. Στο ψηφιακό κόσμο που μεγαλώνει η Φαίδρα ότι γράφει δεν ξεγράφει. Χιλιάδες δορυφόροι καταγράφουν τα πάντα: μηνύματα σε κινητά, συνομιλίες ολόκληρες, και τις μετακινήσεις σας. Από την ταβέρνα στον Κεραμικό μέχρι το καφενείο στο Μοναστηράκι εκατοντάδες κάμερες «ασφαλείας» κατέγραψαν την κυριακάτικη βόλτα μας στην αττική λιακάδα. Παλιότερα λέγαμε πως είναι πιο εύκολο να βγεις γυμνός στο Σύνταγμα χωρίς να σε πάρει χαμπάρι κανένας, παρά να χρησιμοποιήσεις μια οποιαδήποτε ψηφιακή μηχανή. Τώρα δεν χρειάζεται καν να συνδεθείς με τον υπολογιστή σου: ραδιοκύματα καταγράφουν την κάθε σου κίνηση.

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι πόσες ώρες θα περάσεις μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή την οθόνη του κινητού, αλλά πόσες φορές θα σε καταγράψουν οι κάμερες κι οι δορυφόροι. Ένα δίπλωμα ECDL έπρεπε να μας το δίνουν χαριστικά σε όλους.

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Menu