Intellectum 9o τεύχος

Το 9ο τεύχος του περιοδικού Intellectum (intellectum.org) κυκλοφορεί μαζί με ένθετο 16σέλιδο της ηλεκτρονικής ποιητικής επιθεώρησης «Ποιείν»  (www.poiein.gr) σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Πρωτοπορία, ΙΑΝΟΣ, Σαιξπηρικόν, Μπαρμπουνάκης, Σαββάλας, Κεντρί, Ρεντζής, Ραγιάς, Lexis, Πολιτεία, Ναυτίλος, Νέα Εστία, Πατάκης κ.α.) στην τιμή των 6 ευρώ και σ’ όλη την Ελλάδα μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα του περιοδικού intellectum.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 9ου ΤΕΥΧΟΥΣ

 •  Άλλη μια Μέρα της Μαρμότας στην Ελλάδα

Κάθε μέρα φαίνεται να φέρνει μια ακόμη αυτοκτονία (η οποία προστίθεται στις περίπου 1750 αυτοκτονίες που έλαβαν χώρα τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα), ένα ακόμη κλείσιμο επιχείρησης, περισσότερους ανέργους και πολύ περισσότερους χαμηλόμισθους. Μετά τη σουηδική, γερμανική και αγγλική έκδοση του άρθρου, ο Βίκτωρ Τσιλώνης παρουσιάζει την πιο επικαιροποιημένη εκδοχή του άρθρου στα ελληνικά.

 • Η Κατάκτηση της Ελλάδας

Ο φιλέλληνας καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ντέιβιντ Όντερμπεργκ αναλύει πώς ακριβώς επιτεύχθηκε η οικονομική κατάκτηση της Ελλάδας και προτείνει λύσεις για το μέλλον, την ανεξαρτησία και την ευημερία της χώρας.

 • Αποπολιτικοποίηση και Δημοκρατικό Έλλειμμα: από την Οικονομική Κρίση στην Κρίση Δημοκρατίας

Η Αθηνά Αυγητίδου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, παρουσιάζει ενδελεχώς την επικίνδυνη μετακύλιση της οικονομικής κρίσης στους δημοκρατικούς θεσμούς

 • Ευρώ ή Δραχμή: μια Αναπόφευκτη Καταιγίδα

Ο γνωστός καθηγητής οικονομικών Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας αναλύει την πιο πολύπλοκη δομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα από τον εμφύλιο πόλεμο και έπειτα. Στην ομιλία του προκρίνει ως καλύτερη λύση την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι βραχυχρόνια η έξοδός μας από το ευρώ θα προκαλέσει καταιγίδα.

 • Η Μεγάλη Ύφεση: η Ολέθρια Οικονομική Πολιτική της Ευρωζώνης και οι Οδυνηρές Επιλογές μας στο Μέλλον

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Γιώργος Δουράκης παρουσιάζει τη Μεγάλη Ύφεση που βιώνουμε από το 2009 και η οποία είναι αντίστοιχη της Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Εξετάζει τις πιθανές λύσεις από το σημερινό αδιέξοδο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όλες θα είναι οδυνηρές.

 • Το Πανεπιστήμιο σε Κρίση – Οι Δυσλειτουργίες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και η Σύγκρουση με την Ελληνική Πολιτεία: Συνέντευξη με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο
 •  Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως Βάση της Πολυπολιτισμικής Κοινωνίας

Ο Πολωνός αναπληρωτής καθηγητής και δικαστής Μπάρτοζ Βοζγιεχόφσκι εξετάζει το πώς η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ευνομούμενης πολιτείας.

 • Ο Ρόλος της Ψυχολογίας στις Κοινωνικές Επαναστάσεις

Ο πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ Αντώνης Γαλανόπουλος εξετάζει  το ρεύμα της χειραφετικής ψυχολογίας στη Λατινική Αμερική και την ανάγκη επέκτασής του στην Ευρώπη σήμερα.

 • Πατρική Περιουσία

Διήγημα της Κατερίνας Χανδρινού

 • Αυτή τη Νύχτα: Τετραλογία Διηγημάτων του Δημήτρη Τανούδη, συγγραφέα του βιβλίου «Σπασμός»

Το Θαύμα του Συντελεσμένου Χρόνου, Σε Δυο Χώρες Σφαίρα, Οι Εχθροί, Ο Ξένος

 • Η Θεωρία του Πλεκτού: η τύχη του να γεννιέσαι άνθρωπος

Η αρχιτέκτονας Ελένη Λαλούμη εξετάζει το πόσο τυχερός τελικά  είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε πριν από λίγες δεκαετίες στην Ελλάδα και τι σχέση έχει αυτό το ποσοστό τύχης με μια δική της θεωρία, τη θεωρία του πλεκτού.

 • Η Αποδόμηση Μιας Πόλης: μια Άλλη Ματιά στο Διπλό Χρυσό Ιωβηλαίο της Πόλης

Ο σχεδιαστής επίπλων Τόμμυ Παπαϊωάννου μιλά γλαφυρά για την κοινωνική ασυνέχεια της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό της σχίσμα, όπως αυτό αποκαλύπτεται μέσα από την πολεοδομία της πόλης.

 • Στο δεύτερο ένθετο του «Ποιείν» περιλαμβάνονται:

Ποιήματα των: Γιώργου Κεντρώτη, Κώστα Παπαθανασίου, Πέτρου Γκολίτση, Νίκου Βουτυρόπουλου, Παύλου Παρασκευαΐδη & Γιώργου Χαριτωνίδη

και Μεταφράσεις των: Ρόκε Ντάλτον (από Γιώργο Μίχο) & Αντρέι Βοζνιεσένσκι (από Δημήτρη Τριανταφυλλίδη)

Σημείωση: Το intellectum είναι το πρώτο περιοδικό που
εγκαινιάζει τη χρήση των «ηγγλισινικών» στη γραφή των αγγλόφωνων όρων (λ.χ. γιουτιούμπ αντί youtube) ως απάντηση στα γκρήκλις!

ΜΕΤΕΦΡΑΣΑΝ: Σοφία Σιμήτη, Βίκτωρ Τσιλώνης
ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ: Αθηνά Αυγητίδου, Σοφία Σιμήτη, Φένια Βαζάκα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Ορχάν Τσολάκ, Bojorgensen

ΣΚΙΤΣΑ: Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Λίλα Αγραφιώτη

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Δημήτρης Καρλαφτόπουλος
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος – photoeditor@intellectum.org
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9ου ΤΕΥΧΟΥΣ: Μιχάλης Καρακώστας (creative@deux.gr) & Ιωάννης Εργελετζής (info@ergeletzis.gr)

Μενού