Βίκτωρ Τσιλώνης

Αρχισυντάκτης του περιοδικού intellectum, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με αξιόλογη δικαστική εμπειρία ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ενεργή παρουσία στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Τον Φεβρουάριο του 2017 η διδακτορική του διατριβή  για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ, απ’ όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ποινική Δικαιοσύνη (LLM). Η μελέτη του “The Move to Restrict Death Penalty in International Human Rights Law and Resistance in the American Continent” έλαβε διάκριση και δημοσιεύτηκε τιμητικά στο Human Rights Law Review-Student Supplement 2002-2003 (University of Nottingham, pp. 45-55).

Eιδικός μεταπτυχιακός υπότροφος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής του ΑΠΘ για τέσσερα έτη (2005-2009). Υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) για την παρακολούθηση διεθνούς προγράμματος στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχο, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, καθώς και της «Ερευνητικής Ομάδας Αλεξιάδη», η οποία διεξήγαγε την περίοδο 2005- 2009 έρευνα σε πέντε ελληνικές φυλακές αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης και την τήρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Στέργιου Αλεξιάδη.

Εισηγητής σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο για θέματα διεθνούς ποινικού δικαίου και δικαιωμάτων των κρατουμένων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για το ποινικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το 2009-2010 υπήρξε συντονιστής της ομάδας εργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το Σχολιασμό και Αξιολόγηση των Δικαστικών Αποφάσεων, ενώ τα έτη 2010 & 2011 δίδαξε στους ενδιαφερόμενους δικηγόρους Θεσσαλονίκης το μάθημα της Αγγλικής Νομικής Ορολογίας & Μετάφρασης.

Αρθρογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής εισηγήσεων, μελετών, άρθρων, συνεντεύξεων και λογοτεχνικών κειμένων. Εμπνευστής της ηλεκτρονικής στήλης «Αποτυπώματα Ημέρας» και παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής “Απόγευμα στο Τίφαννυς” (2012-2014). Έχει διεξάγει συνεντεύξεις με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως την πρώην Γενική Εισαγγελέα του ΔΕΠΔΓ Κάρλα Ντελ Πόντε, τον καθηγητή διεθνούς ποινικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουίλλιαμ Σέιμπας, την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Σου Μπλακ, τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Ούλριχ Μπεκ, τον καθηγητή φιλοσοφίας Ντέιβιντ Όντερμπεργκ, τον καθηγητή πολιτικής επικοινωνίας Ρίτσαρντ Κάτουλα, τον βραβευμένο Σκωτσέζο συγγραφέα Πωλ Τζόνστον, τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.

Μενού