Ποιοι Είμαστε

Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η  Τ Ο Υ  I N T E L L E C T U M

Περίληψη:

Το περιοδικό Intellectum συγκαταλέγεται στα καλύτερα περιοδικά λόγου και στοχασμού στην Ευρώπη, είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine  (www.eurozine.com) και καταλογογραφείται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Στοχεύει στη συστηματική  ανάπτυξη του στοχασμού και της κριτικής με εύληπτο, αλλά υψηλού επιπέδου περιεχόμενο, με αξιοκρατικά επιλεγμένα κείμενα από ποικίλα πεδία όπως φιλοσοφία, νομική, πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, κοινωνιολογία, πεζογραφία, ποίηση, καθώς και με μακροσκελείς συνεντεύξεις εξεχουσών προσωπικοτήτων. Πρωτοτυπεί χρησιμοποιώντας στα κείμενά του τα «ηγγλισηνικά», δηλαδή τη γραφή όλων των λατινικών λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες. Διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και σ’ όλο τον κόσμο μέσα από τη δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) διαδικτυακή του σελίδα (intellectum.org).

Το περιοδικό Intellectum στοχεύει στη συστηματική ανάπτυξη του στοχασμού, του κοινωνικού προβληματισμού και του επιστημονικού διαλόγου με εύληπτο, αλλά υψηλού επιπέδου περιεχόμενο. Η διεπιστημονική προσέγγιση παράγει μια προστιθέμενη παιδαγωγική αξία, η οποία συμβάλλει στην ανάδειξη νέων τρόπων θέασης της πραγματικότητας και στη θετική αλλαγή νοοτροπίας.
Παράλληλα, το Intellectum στοχεύει στο συνταίριασμα της επιστήμης με τον πολιτισμό. Τα κείμενα αποτελούν την έμπνευση για πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες (σκίτσα-φωτογραφίες). Έτσι, μέσα από συνεργασίες με επιστήμονες, καταξιωμένους επαγγελματίες, συγγραφείς, φοιτητές όλων των βαθμίδων, ποιητές (www.poiein.gr), εικαστικούς δημιουργούς και φωτογραφικές ομάδες (www.stereosis.com), το Intellectum καινοτομεί παρουσιάζοντας επίκαιρα θέματα μ’ έναν άρτιο αισθητικά αλλά εμπεριστατωμένο τρόπο.

Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Ε Σ  Ε Ω Σ  Σ Η Μ Ε Ρ Α

Από το 2006 έως σήμερα έχουν εκδοθεί οκτώ τεύχη. Το όγδοο τεύχος μάλιστα εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2011, ενώ το ένατο τεύχος αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο του 2012.

Το 8ο τεύχος του περιοδικού Intellectum (intellectum.org) περιλαμβάνει ένθετο 16σέλιδο της ηλεκτρονικής ποιητικής επιθεώρησης «Ποιείν»  (www.poiein.gr) και διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Πρωτοπορία, ΙΑΝΟΣ, Σαιξπηρικόν, Μπαρμπουνάκης, Σαββάλας, Κεντρί, Ρεντζής, Ραγιάς, Lexis, Πολιτεία, Ναυτίλος, Νέα Εστία, Πατάκης κ.α.).

Στο 8ο τεύχος του περιοδικού φιλοξενούνται: 1) Εκτενής συνέντευξη του γνωστού δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, τη λαθρομετανάστευση, την ελευθερία έκφρασης, τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τα ΜΜΕ, καθώς και άλλα θέματα. 2) Επίκαιρα άρθρα για την οικονομική κρίση, την κατάλυση του Συντάγματος, την παραβίαση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τον πυρηνικό κίνδυνο, το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης κ.ά. 3) Διηγήματα 4)Βιβλιοκριτική.

Είναι το μόνο περιοδικό στην Ελλάδα που εφαρμόζει το διεθνώς καθιερωμένο σύστημα της τυφλής αξιολόγησης (double blind peer review), τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή της αξιοκρατίας.

Έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα, μέσα από την οποία διατίθενται δωρεάν όλα τα τεύχη του περιοδικού (intellectum.org) και έχει τη δική του παρουσία στα Κοινωνικά Δίκτυα είτε αυτόνομα  (https://www.facebook.com/pages/Intellectum-Journal/35805951993) είτε σε συνεργασία με άλλες ομάδες πολιτισμού (https://www.facebook.com/groups/146849022049873).

Μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκκολαπτόμενους επιστήμονες, προάγει την ελληνική επιστημονική σκέψη και τη μεταφέρει στο διεθνές φόρουμ (έκδοση άρθρων σε άλλες χώρες και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια).

Συμμετέχει στην προαγωγή και προστασία της ελληνικής γλώσσας, πρωτοτυπώντας και εφαρμόζοντας πλέον στα κείμενά του τα «Ηγγλισηνικά», δηλαδή τη γραφή όλων των λατινικών λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες (το αντίθετο ακριβώς των Greeklish).

Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκέψης:

1.       Είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου περιοδικών Eurozine (www.eurozine.com) στο οποίο συμμετέχουν 79 από τα καλύτερα περιοδικά λόγου και στοχασμού της Ευρώπης. Άρθρα και συνεντεύξεις του Intellectum φιλοξενούνται συχνά στην κεντρική σελίδα του Eurozine και διαβάζονται από χιλιάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

2.    Τα άρθρα του  καταχωρούνται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως Copernicus Index  (https://www.indexcopernicus.com/info.php?id=6)  και Digital Open Access Journals [(DOAJ)- www.doaj.org], έχοντας μάλιστα λάβει τη σφραγίδα διασφάλισης ποιότητας Sparc Europe.

3.   Στο περιοδικό έχουν αρθρογραφήσει παγκοσμίας ακτινοβολίας προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Γέηλ, Richard C. Levin, ο ομότιμος καθηγητής ποινικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Andrew von Hirsch και ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πρίνστον και πρώην αντιπρύτανης της Χαϊδελβέργης, Άγγελος Χανιώτης.

4.    Επίσης, σε κάθε τεύχος του φιλοξενείται μακροσκελή συνέντευξη με μια εξέχουσα προσωπικότητα: έτσι έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο συνεντεύξεις με την πρώην Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Carla Del Ponte, με τον παγκοσμίου φήμης πολιτικό επιστήμονα Ernesto Laclau, τον φιλόσοφο David S. Oderberg, την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Sue Black, τον Σκωτσέζο συγγραφέα Paul Johnston, τον καθηγητή πολιτικής επικοινωνίας Richard Katula, τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη, το δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και τον διάσημο καθηγητή διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων  William Schabas.

Επιπλέον, υπάρχει μόνιμη συνεργασία με νέους αξιόλογους εικαστικούς δημιουργούς (Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Λίλα Αγραφιώτη, Χρήστος Σταμπουλής κ.α.),  με το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα πόρταλ ποίησης στην Ελλάδα «Ποιείν» (www.poiein.gr), καθώς και με  φωτογραφικές ομάδες όπως το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) και η Stereosis (www.stereosis.com).

Έκδοση πρακτικών συνεδρίων και ημερίδων που είτε αφορούν το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων (π.χ. την προτεινόμενη αλλαγή του άρθρ. 16 Συν.) είτε διοργανώνονται από ομάδες εργασίας φοιτητών (π.χ. για το έγκλημα στο διαδίκτυο).

Συνεχή παρουσία του περιοδικού σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου είτε ανεξάρτητα είτε με την αρωγή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Διοργάνωση εκδηλώσεων & ομιλιών σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπωλεία-πολυχώρους.

Ψηφιοποίηση των τευχών στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου «Πάνδημος» https://library.panteion.gr:8080/dspace/community-list

Αποστολή σε 120 δημόσιες, δημοτικές και πανεπιστημιακές  βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, διανομή του από το 7ο τεύχος και μετά σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Λειτουργία Μεταφραστικού Τμήματος, το οποίο απαρτίζεται από μέλη της Επιστημονικής Ομάδας Intellectum και εθελοντές και μεταφράζει τα άρθρα της έντυπης έκδοσης στα Αγγλικά για τη δίγλωσση έκδοση του στο διαδίκτυο (intellectum.org). Συνακόλουθα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των άρθρων είναι μεταφρασμένο πλήρως, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες περιλήψεις όλων των άρθρων. Αξίζει να σημειωθεί πως το Intellectum είναι μακράν το πρώτο περιοδικό με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιευμένων άρθρων του πλήρως στα Αγγλικά, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ελληνικό περιοδικό.

Επίσης, το Μεταφραστικό Τμήμα αναλαμβάνει υψηλής ποιότητας  μεταφράσεις και επιμέλειες βιβλίων για άλλους εκδοτικούς οίκους με έμφαση στα πεδία της λογοτεχνίας, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της νομικής, της βιοηθικής κ.ά.

Ε Π Ο Μ Ε Ν Α  Σ Χ Ε Δ Ι Α

Αυτό τον καιρό σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη του περιοδικού μέσω των ακόλουθων δράσεων:

1)     Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό

2)   Αναβάθμιση και επανασχεδιασμός της διαρκής παρουσίας στο διαδίκτυο, μέσω της καθημερινής στήλης «Αποτυπώματα μιας ημέρας».

3)   Πλήρης έκδοση στα Αγγλικά όλων των τευχών και άρθρων του Intellectum.

4)    Προώθηση του περιοδικού σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, καταχώρησή του σε περισσότερες ψηφιακές βάσεις δεδομένων και αποστολή του σε περισσότερες ελληνικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιβλιοθήκες.

5)    Δημιουργία ετήσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέων συγγραφέων στο δοκίμιο.

 

ΣΥΜΜΕΤOΧΗ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΟΜΑΔΩΝ  & ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΤΟ INTELLECTUM

Για τη δημιουργία ενός τεύχους συμμετέχουν κάθε φορά εκτός από τους συγγραφείς:

  • Νέοι Εικαστικοί Δημιουργοί
  • Φωτογραφικές Ομάδες:

Stereosis – www.stereosis.com,

Ομάδα Φωτογραφικού Κεντρού Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr)

  • Oμάδες εργασίας φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Υ Λ Ι Κ Ο  Σ Τ Ο  Δ Ι Α Δ Ι Κ Τ Υ Ο  Γ Ι Α  Τ Ο  I N T E L L E C T U M

Επίσημες Ιστοσελίδες του περιοδικού

intellectum.org

https://www.facebook.com/pages/Intellectum-Journal/35805951993

Ιστοσελίδες άλλων φορέων και οργανισμών για το Intellectum

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Intellectum

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

https://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=488

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου «ΠάνΔημος»

https://library.panteion.gr:8080/dspace/community-list

Digital Open Access Journals

https://www.doaj.org/doaj?func=findJournals&uiLanguage=en&hybrid=&query=intellectum

Eurozine – Κεντρική ιστοσελίδα ευρωπαϊκών περιοδικών λόγου & στοχασμού

https://www.eurozine.com/journals/

https://www.eurozine.com/articles/2012-04-16-tsilonis-sv.html

https://www.eurozine.com/articles/2012-03-01-bethel-el.html

https://www.eurozine.com/articles/2012-02-22-eurozinerev-en.html

https://www.eurozine.com/articles/2011-10-25-tsilonis-en.html

https://www.eurozine.com/articles/2011-07-28-tsilonis-en.html

https://www.eurozine.com/articles/2010-02-23-black-en.html

https://www.eurozine.com/articles/2010-02-02-laclau-en.html

Berliner Gazette (γερμανική εφημερίδα)

https://berlinergazette.de/?s=victor+tsilonis

https://berlinergazette.de/murmeltier-griechenland/

Ny Tid (φινλανδική εφημερίδα)

https://www.nytid.fi/2012/04/ytterligare-en-grekisk-murmeldjursdag/

Worldcat

https://www.worldcat.org/search?qt=worldcat_org_all&q=intellectum

Στιγμιότυπα Εκδήλωσης του Περιοδικού  για την Έκδοση του 7ου τεύχους

https://vimeo.com/18695601

Παρουσιάσεις του περιοδικού

https://vimeo.com/23998702

https://vimeo.com/9174700

https://vimeo.com/18695601

Μενού