Σοφία Γιοβάνογλου

Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απόφοιτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας (National University of Ireland, University College Dublin), απ’ όπου έλαβε Μεταπτυχιακό στις «Σπουδές Ισότητας», και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ απ’ όπου έλαβε το πτυχίο Νομικής. Έχει λάβει και πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών από τη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Είναι καθηγήτρια – νομικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δίδαξε ως Ειδική Επιστήμων στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ μεταξύ των ετών 2009 και 2011 (με βάση το ΠΔ 407/1980). Το 2004 υπήρξε εργαστηριακή συνεργάτις στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΣΠΑΙΤΕ. Από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν συντονίστρια των προγραμμάτων «Δίοδος» και «Επαφή» του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των οποίων φοιτητές της Νομικής έρχονταν σε επικοινωνία με νεαρούς κρατουμένους της Δικαστικής Φυλακής Διαβατών. Συνεχίζει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στην Εγκληματολογία και τη Σωφρονιστική.

Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Θεσμικά προβλήματα της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων» εκδόθηκε το 2006 από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Το 2010 επιμελήθηκε το συλλογικό έργο «Ο ανήλικος ως θύμα, ο ανήλικος ως δράστης και κρατούμενος» που εκδόθηκε από τη «Νομική Βιβλιοθήκη».

Μετέφρασε το βιβλίο του Χάρολντ Κούσνερ (Harold Kushner), «Ξεπερνώντας τις απογοητεύσεις της ζωής», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «λογείον» το 2010.

Της έχει απονεμηθεί Έπαινος στον Ποιητικό Διαγωνισμό του 25ου Συμποσίου Ποίησης στην Πάτρα (2005), καθώς και το Γ΄ Βραβείο στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου στη Μελβούρνη (2011).

Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης – poiein.gr» και συμπεριλήφθηκαν στις ανθολογίες: – «Μια μικρή ανθολόγηση», Συμπόσιο Ποίησης, Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών (2005), – «Ανθολογία Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕ΄ Συμποσίου», επιμ., Κατσαγάνη, Δ./Κρεμμύδα, Κ./Σκαρτσή Ξ. Πάτρα: Περί Τεχνών (2006), – «Αλμανάκ-Ποιείν 2011», επιμ. Παστάκα Σ./Αραβανή, Σ. (2012).

Μενού