Ο Ζοφερός Χρόνος του Μνημονίου

(Λόγος που εκφωνήθηκε στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου 2011)

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να μιλήσω στη σημερινή ημερίδα με θέμα το χρέος. Η εισήγησή μου περιλαμβάνει μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης έναν χρόνο μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου, παρουσίαση των ζοφερών προοπτικών που διαγράφονται στο πλαίσιο της συζητούμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και τέλος ανάλυση της μοναδικής εναλλακτικής λύσης που ευνοεί την κοινωνική πλειοψηφία και το δημόσιο συμφέρον και συνοψίζεται στο αίτημα της παύσης πληρωμών και διαγραφής όλου ή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Το δημοσίευμα της προηγούμενης Παρασκευής 6 Μαΐου του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ, που εμφάνιζε την ελληνική κυβέρνηση να συζητά και να επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, έδειξε με τον πιο επίσημο τρόπο την αποτυχία των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα για να επιλύσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ο όρος αποτυχία αφορά τους ονομαστικούς στόχους αυτής της πολιτικής που εστιάζονταν στην σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, απ’ όπου θα μπορούσε να δανειστεί ξανά με ευνοϊκούς όρους. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://intellectum.org/wp-content/uploads/2012/04/ITL08_032037_O-Zoferos-Xronos-tou-Mnimoniou_Leonidas-Vatikiotis.pdf

Παράθυρα Λογοτεχνίας για Νέους

Intellectum 10

[
Μενού